Nauka

WHO: “Koronavirus najvjerovatnije je životinjskog porijekla”

Svi dostupni dokazi ukazuju da je virus životinjskog porijekla i da nije manipuliran niti proizveden u laboratoriji ili negdje drugo.

Koronavirus - Krstarica.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u utorak da svi dostupni dokazi ukazuju da novi koronavirus potiče od šišmiša u Kini, otkriven krajem prošle godine i da njima nije manipulirano niti su proizvedeni u laboratoriji, piše “Fena”.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošle sedmice kako njegova vlada pokušava da ustanovi da li je virus potekao iz laboratorije u Wuhanu u centralnoj Kini.

– Svi dostupni dokazi ukazuju da je virus životinjskog porijekla i da nije manipuliran niti proizveden u laboratoriji ili negdje drugo. To je najvjerovatnije virus životinjskog porijekla – izjavila je glasnogovornica WHO Fadela Chaib na brifingu za novinare u Ženevi.

– Nije jasno kako je virus preskočio barijere među vrstama i prešao na ljude, ali je “sigurno” imao životinjskog prenosnika, dodala je ona, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh