Nauka

Prve historijske snimke crne rupe

Naučnici iz cijelog svijeta predstavili su prve historijske snimke crne rupe, a to postignuće omogućila je globalna teleskopska mreža u projektu koji će biti ispit za opštu teoriju relativnosti Alberta Einsteina.

Crna rupa - NASA.gov

Crne rupe su fenomenalno gusti nebeski entiteti s gravitacionim poljima toliko snažnim da iz njih ne može izbiti nikakva materija niti svjetlo i iz tog razloga jako je teško posmatrati ih uprkos njihovoj golemoj masi.

Istovremene konferencije za novinare zakazane su u Washingtonu, Bruxellesu, Santiagu, Šangaju, Taipeiju i Tokiju kako bi se objavili “historijski rezultati” projekta Event Horizon Telescope (EHT) započetog 2012., a riječ je o globalnoj teleskopskoj mreži koja omogućava direktko posmatranje ruba crne rupe.

Horizont događaja crne rupe je sferična površina koja označava granice crne rupe. To je tačka bez povratka iza koje sve – zvijezde, planeti, plin, prašina i svi oblici elektromagnetskog zračenja, nepovratno nestaju.

Projekat EHT cilja dvije supermasivne crne rupe u centru različitih galaksija.

Crna rupa – NASA.gov

Konferencija za novinare u Washingtonu koju je sazvala Američka nacionalna naučna fondacija (U.S. National Science Foundation) bila je zakazana za 9 sati po lokalnom, odnosno u 15 sati po centralnoevropskom vremenu i na njoj su učestvovali astrofizičar Sheperd Doeleman, direktor projekta Event Horizon Telescope u Centru za astrofiziku, Harvard & Smithsonian.

Istraživanje je zapravo testiranje teorije opšte relativnosti koju je 1915. postavio fizičar Albert Enistein kako bi objasnio gravitacione zakone i njihovu povezanost s drugim prirodnim silama, prenosi “Hina”.

Einsteinova teorija omogućava predviđanje veličine i oblika crne rupe. Ako se njegova predviđanja pokažu pogrešnim, teoriju će valjati preispitati.

Crna rupa – NASA.gov


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh