Nauka

DA LI STE ZNALI DA I ŽIVOTINJE DAJU POKLONE

Ljudi imaju običaj da daju poklone bliskim osobama, za praznike i rođendane, kao i povodom raznih drugih prilika. Ali, da li ste znali da to nije samo osobina ljudi? I neke vrste životinja umiju da poklanjaju.

Ptica - Redinfoportal.com

Za početak, riječ je o vrsti ptica zvanoj ‘veliki svračak’, koja je rasprostranjena na području hladnije klime. Uhvaćen plijen, u ovom slučaju miš, mužjaci prebacuju na trnje grmova i drveća i poput dara ga nude ženki.

Davanje poklona je samo jedan od brojnih primjera obrazaca ponašanja koje životinje dijele sa ljudskim bićima. Kod ptica, poklon koji podrazumijeva hranu odnosi se na strategiju udvaranja mužjaka, to jest, on na taj način pokazuje da je sposoban da ženki obezbjedi hranu dok izleže jaja ili leži na njima.

Posebno velikodušne su vrane. One su poznate po poklonima koje pružaju onima koji se o njima brinu. Tako je čovjek koji je hranio jato vrana dobio u zamjenu za to privezak i različite kamenčiće. Zapamćen je i slučaj gdje je žena, nakon što je izvukla gnijezdo vrana, primijetila da je druga ptica počela da joj ostavlja komadiće hrane na kućnom pragu. Vrane su vrlo inteligentne i društvene životinje, koje uspostavljaju bliske veze sa njima bitnim individuama, uključujući i ljudska bića.

Međutim, nama najbliži srodnici – šimpanze i bonobo majmuni – nisu baš nešto darežljivi. Mogući su slučajevi kada poklon služi za vraćanje usluge ili kao predmet razmjene. Mužjak šimpanze ukrašće papaju sa plantaže i donijeće je ženki kako bi je ubjedio da imaju se*sualne odnose, a ženka bonobo majmuna će imati odnose sa mužjakom koji uz sebe ima hranu, kako bi je se kasnije dočepala.

Na kraju, jedna činjenica koja će možda razočarati ljubitelje mačaka. Mrtvi miševi i gušteri koje često nalazimo nisu poklon. Nakon lova, mačke donose plijen u kuću sa namjerom da ga pojedu. Međutim, tada osjete primamljivi miris hrane za mačke pa, zbunjeni, ostavljaju plijen, piše “Red info portal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh