Mobiteli

“Oslobodite” memoriju mobilnog telefona

Ukoliko vam je memorija telefona puna, postoji šest načina da je oslobodite, a da ne izgubite najvažnije podatke.

Mobilne aplikacije - Twitter

Obrišite aplikacije koje vam nisu potrebne

Pregledajte svoj telefon i pronađite aplikacije koje jako rijetko ili nikad ne koristite. Najviše prostora na telefonu zauzimaju igrice, pa ako ih ne igrate toliko često, ne bi bilo loše da upravo njih obrišete kako biste oslobodili memoriju.

Brišite keš memoriju

Keš memorija u telefonu predstavlja podatke koje aplikacije često koriste. Aplikacije društvenih mreža u keš memoriji telefona najčešće čuvaju podatke o tome šta ste nedavno pretraživali kako bi vas podsetili na to pri ponovnoj pretrazi. Ovakvi podaci nisu neophodni za rad aplikacije, a često mogu da zauzmu i oko 300 megabajta, tako da možete da ih obrišete u odeljku za memoriju aplikacija u podešavanjima, piše “Telegraf“.

Koristite memorijsku karticu (ako možete)

Jedan od načina koji u velikoj mjeri može da rastereti memoriju telefona jeste korištenje memorijske kartice. Ukoliko vaš telefon ima tu mogućnost, čak će kartica sa najmanjim kapacitetom rasteretiti memoriju telefona, a preporuka je da karticu koristite za fotografije i video snimke, a možete prebaciti i neke aplikacije. Čuvanje sadržaja na memorijskoj kartici je dobro i zbog toga što sadržaj nije ugrožen ukoliko se telefon pokvari.

Premjestite važan sadržaj na drugi uređaj ili cloud

Ukoliko su vam se u telefonu nagomilale fotografije i video snimci, bilo bi dobro da onaj sadržaj koji smatrate važnim prebacite na računar ili eksterni hard disk kako se ne bi dogodilo da ih slučajno obrišete iz memorije telefona. Osim na računar, ukoliko imate mogućnost, sadržaj možete prebaciti i na cloud. Čuvanje na cloudu je dobro i zbog toga što je sadržaj siguran i u slučaju gubitka uređaja.

Optimizirajte telefon

Noviji modeli pametnih telefona u podešavanjima imaju mogućnost optimizacije telefona, odnosno poboljšanja najvažnijih funkcija telefona. Tokom optimizacije se pravi dijagnostika telefona, zatvaraju se aplikacije koje bespotrebno opterećuju telefon, a brišu se i neki podaci koji nisu neophodni za rad uređaja.

Obrišite nepotrebne fotografije i video-snimke

Ako vam je memorija i dalje opterećena, morat ćete da obrišete fotografije i video snimke koji vam nisu potrebni. Najbolje je da počnete od šaljivih slika i snimaka koje su vam poslali prijatelji i kolege, naročito ukoliko ste članovi više grupa u kojima je komunikacija intenzivna. Preporuka je da prvo brišete video snimke jer oni zauzimaju više prostora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh