Mobiteli

Elon Musk uz novi uređaj želi povezati mozak s pametnim telefonom

Elon Musk nikad ne odustaje od novih ideja, a sada želi da Bluetooth implantate umetne u ljudske mozgove, tvrdeći da bi ti uređaji mogli omogućiti telepatiju i popraviti motoričke funkcije kod osoba s povredama.

No image - Haber.ba

Direktor kompanije Tesla i SpaceX pojasnio je kako će se njegovi Neuralink uređaji sastojati od sićušnog čipa spojenog na 1.000 žicam, prenosi “Klix“.

Neuralink

Taj čip ima USB-C port, isti adapter koji koristi Appleov Macbook, i povezivat će se preko Bluetootha sa malim kompjuterom koji se nosi preko uha te unutar pametnog uređaja.

“Ako namjeravate nešto umetnuti u mozak, onda ne želite da to bude nešto veliko”, rekao je Musk opisujući veličinu njegovog novog uređaja.

Neuralink, startup kojeg je osnovao Musk, može koristiti onima koji tragaju za boljim pamćenjem ili žrtvama moždanog udara, pacijentima oboljelim od raka, kvadriplegičarima i drugim ljudima sa urođenim manama.

Iz startupa kažu da se deset uređaja može umetnuti u mozak pacijenta. Čipovi će se povezati sa iPhone aplikacijom koju korisnik može kontrolisati.

Uređaje će instalirati robot kojeg je također izgradio Neuralink. Musk kaže da će robot izbušiti rupe od dva milimetra u lobanji osobe u koje će se umetati čip.

“Povezivanje sa čipom je bežično tako da nemate žice koje bi vam iskočile iz glave. To je vrlo važno”, dodao je Musk te kompletnu proceduru uporedio sa laserskom operacijom oka.

Prve operacije umetanja ovih čipova bi mogle početi prije kraja 2020. godine.

Musk ističe da je njegov najnoviji projekt pokušaj da se umjetna inteligencija iskoristi kako bi se pozitivno utjecalo na čovječanstvo.

Prema pisanju New Yor Timesa, on je uložio oko 100 miliona dolara u Neuralink.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh