Kompjuteri i gadgeti

Bill Gates priznao najveću grešku Microsofta koja ga je koštala 400 milijardi dolara!

Nekadašnji šef Microsofta Bill Gates otvorio je dušu tokom intervjua za Village Global i naveo zbog čega se najviše kaje kada je riječ o upravljanju tom kompanijom.

Bill Gates - Targetprocess.com

A to je – bezuspješni pokušaj da Windows Mobile postane ono što je danas Android.

Iako se ova greška mahom pripisuje Steveu Balmeru, koji je bio izvršni direktor kompanije u periodu od 2000. do 2014. godine, Gates sebi prebacuje manjkavost u delegiranju.

Kao dominantna softverska sila na desktop mašinama, ambicija za istovjetnim uspjehom i na mobilnim uređajima bila je sasvim opravdana. Kako se pokazalo, tajming i tržišni radar Microsoftu nisu išli na ruku.

Googleov OS zavrtio se 2008, godinu dana nakon prvog iPhonea. Windows Mobile je tada još uvijek bio fokusiran na tastaturu i olovku.

I dok je 2010. kompanija pred konkurenciju istjerala svoj Windows Phone 7, već je bilo kasno. Samo jedan operativni sistem mogao je da postane standardizovana alternativa iOS-u.

Dugogodišnje batrganje će i zvanično biti okončano krajem 2019. godine, kada kompanija ukida podršku za Windows 10 Mobile, piše “Svet kompjutera“.

Kompanija je preživjela, ali ostade bez nekih 400 milijardi dolara, koliko je Gates procjenio da je zao čas odnio.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh