Internet

Meta planira uvođenje AI osoba na Facebooku i Instagramu

Meta bi mogla pokrenuti “persone” pokretane umjetnom inteligencijom u svojim uslugama – koje uključuju Facebook i Instagram – već sljedećeg mjeseca…

Meta - novi.ba

Meta bi mogla pokrenuti “persone” pokretane umjetnom inteligencijom u svojim uslugama – koje uključuju Facebook i Instagram – već sljedećeg mjeseca, dajući korisnicima novi način pretraživanja, dajući korisnicima novi način pretraživanja, dobijanja preporuka i druge načine angažiranja s Metinim proizvodima, piše Financial Times.

Citirajući razgovore s tri insajdera firme, Financial Times primjećuje da bi chatbotovi mogli imati različite osobine, uključujući onaj koji nudi preporuke za putovanja “u stilu surfera” i drugi koji govori poput Abrahama Lincolna.

Skoro lansiranje moglo bi pomoći Meti da se natječe na dva fronta. S jedne strane, ugrađeni chatbotovi mogli bi biti način za povećanje angažmana s uslugama poput Facebooka i Instagrama usprkos konkurenciji poput TikToka. S druge strane, chatbotovi bi mogli poslužiti kao prikaz Metinih AI sposobnosti dok se natječe s OpenAI-jem koji podržava Microsoft i Googleovim Bardom.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg otvoreno je govorio o svojim planovima za ugradnju “osoba umjetne inteligencije” u proizvode firme. U februaru je najavio stvaranje nove grupe proizvoda usmjerene na generativnu umjetnu inteligenciju.

“Dugoročno gledano, usredotočit ćemo se na razvoj AI osoba koje mogu pomoći ljudima na različite načine”, napisao je Zuckerberg.

“Istražujemo iskustva s tekstom (poput chata u WhatsAppu i Messengeru), sa slikama (poput kreativnih Instagram filtara i formata oglasa), te s video i multimodalnim iskustvima.”

Početkom juna, istraživač aplikacija Alessandro Paluzzi uočio je znakove nove značajke “Chat with an AI” u Instagram aplikaciji koja bi mogla odgovarati na pitanja i davati savjete u stilu 30 različitih AI osobnosti. Chatbot bi također mogao pomoći korisnicima u sastavljanju poruka, prema informacijama koje su procurile.

Zuckerberg je ponovno spomenuo inicijative AI firme u razgovoru o zaradi prošle sedmice. Rekao je da ih firma gradi pomoću vlastitog LLaMA velikog jezičnog modela.

“Možete zamisliti mnogo načina na koje umjetna inteligencija može pomoći ljudima da se povežu i izraze u našim aplikacijama, kreativnim alatima koji olakšavaju i čine zabavnijim dijeljenje sadržaja, agentima koji djeluju kao pomoć, treneri ili koji vam mogu pomoći u interakciji s firmama i kreatorima i više”, rekao je glavni izvršni direktor.

Očekuje se da će više detalja o Metinoj AI mapi biti objavljeno na Connect događaju za programere u septembru.

Iako su komentari Marka Zuckerberga naglasili prednosti koje bi takvi chatbotovi mogli imati za Metine korisnike, Financial Times napominje da bi oni također mogli pružiti tvrtki više podataka o njihovim interesima za pomoć pri ciljanju oglasa.

U proteklih nekoliko mjeseci, konkurentska firma za društvene medije Snap testirala je dodavanje sponzorisanih veza u svoj chatbot My AI koji pokreće ChatGPT, prenose agencije, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh