Internet

Google prati korisnike preko skrivenih veb stranica?

Iako su Google proizvodi u najvećem dijelu besplatni za korisnike, korisnici u zamjenu kompaniji daju određeni dio svojih privatnih podataka. Ovi podaci se potom mogu koristiti u svrhe marketinga i oglašavanja, tako da ne predstavlja iznenađenje što viđamo sve više ciljanih reklama.

Google Translate - Nezavisne.com

Međutim, izgleda da je Google otišao i korak dalje kada je u pitanju praćenje korisnika, ali ovoga puta bez njihovog znanja. Prema izvještaju Financial Timesa, Brave browser je optužio Google da prati korisnike preko skrivenih veb stranica, preko kojih se uzimaju informacije o korisniku a potom se one koriste u marketinške svrhe.

Ove informacije je prvobitno otkrio Johnny Ryan – vođa politike privatnosti u Brave-u, koji je tajne veb stranice pronašao nakon što je vidio da se njegovi podaci o praćenju trguju na Authorized Buyers – Google-ovoj marketinškoj berzi. Nakon ovoga, otkrivene informacije su poslate regulatornim tijelima u Irskoj na istraživanje.

U odgovoru na ovo otkriće, predstavnik kompanije Google je istakao da kompanija ne isporučuje personalizovane reklame niti vrši aukcije ovakvog sadržaja bez korisnikove saglasnosti, prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh