Zdravlje

Kako da se riješite nadutosti i gasova

Gazirana pića mogu pogoršati nadutost, dok pretjerana konzumacija alkohola može izazvati upalu crijeva i poremetiti zdravlje

Stomak - Okezone.com

Probavni problemi kao što su gasovi i nelagoda mogu vam poremetiti dan, ali postoje prirodni lijekovi za ublažavanje ovih simptoma. Konzumacija pića koja smiruju vaš probavni sistem, poboljšavaju zdravlje crijeva i potiču apsorpciju hranjivih tvari može pružiti olakšanje.

Voda je ključna

Odabir tople vode ili kombuche može ubrzati probavu, dok se izbjegavanje alkohola ili gaziranih pića preporučuje onima koji imaju probavne tegobe. prenosi Avaz

Osim pića, prilagodba načina života može pomoći probavi. Dajte prednost aktivnostima kao što su šetnje, izbjegavanje ležanja odmah nakon jela i upravljanje nivoima stresa pomoću tehnika opuštanja poput dubokog disanja ili joge. Probiotici, vođenje dnevnika prehrane kako bi se identificirali okidači i traženje smjernica od nutricionista, također su korisni koraci.

Kad je riječ o pićima, voda je ključna za probavu, a topla voda potencijalno pomaže crijevnim bakterijama. Biljni čajevi poput metvice, kurkume, đumbira i komorača mogu smanjiti upalu i ublažiti probavne probleme. Sok od suhih šljiva, zeleni sokovi ili smoothieji, kombucha i kefir također se preporučuju zbog dobrobiti za probavu.
Uravnotežena prehrana

Suprotno tome, gazirana pića mogu pogoršati nadutost, dok pretjerana konzumacija alkohola može izazvati upalu crijeva i poremetiti zdravlje crijeva, posebno kod osoba s intolerancijom na laktozu.

Utjecaj kafe na probavu još se proučava, ali poznato je da stimulira debelo crijevo. Međutim, pojedinci mogu doživjeti različite efekte ovisno o vrsti kave koju konzumiraju.

Kako biste optimizirali probavu, fokusirajte se na temeljito žvakanje hrane, uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima i vodom i odlučite se za cjelovitu hranu umjesto prerađenih opcija.

Osim toga, vodite računa o veličini porcija i vremenu obroka, izbjegavajući jesti kasno navečer kada je to moguće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh