Zdravlje

Preminuo zbog pretjerane konzumacije vitamina, zatraženo izdavanje jasnih upozorenja

Mrtvozornik je poduzeo daljnje korake tako što je pisao Agenciji za standarde hrane i Odjeljenju za zdravstvo i socijalnu skrb, pozivajući ih da zatraže od proizvođača dodataka da uključe upozorenja na svoje pakovanje

Vitamin D, koji se često naziva “vitamin sunca”, igra ključnu ulogu u održavanju ukupnog zdravlja. Neophodan je za tjelesnu apsorpciju kalcijuma, promovira zdravlje kostiju i podržava imuni sistem. Iako je sunčeva svjetlost prirodan izvor, dodaci ishrani su uobičajeni za rješavanje nedostataka, ali nedavni incidenti naglašavaju važnost jasnih upozorenja o potencijalnim rizicima povezanim s prekomjernim unosom vitamina D. No, njegova prekomjerna upotreba može dovesti do komplikacija, kako vidimo iz sljedećeg slučaja.

89-godišnji penzionisani biznismen, David Mitchener, preminuo je nakon što je patio od hiperkalcemije, povezane s prekomjernim unosom vitamina D. Incident je podstakao pomoćnika mrtvozornika iz Surreya, Jonathana Stevensa, da izda izvještaj u kojem se pozivaju regulatorna tijela da nalažu jasnija upozorenja na ambalaži dodataka o opasnostima prekomjerne potrošnje.

Mitchener, stanovnik Oxteda, Surrey, navodno je imao fatalno visok nivo vitamina D kada je primljen u bolnicu East Surrey. Uprkos ozbiljnosti njegove hiperkalcemije, povezane s predoziranjem suplemenata vitamina D, podlegao je tom stanju deset dana kasnije.

Stevensov izvještaj o “prevenciji budućih smrti” naglašava da suplementi koje je Mitchener konzumirao najmanje posljednjih devet mjeseci nisu pružili nikakvo upozorenje o specifičnim rizicima ili nuspojavama povezanim s prekomjernim unosom vitamina D.

Mrtvozornik je poduzeo daljnje korake tako što je pisao Agenciji za standarde hrane i Odjeljenju za zdravstvo i socijalnu skrb, pozivajući ih da zatraže od proizvođača dodataka da uključe upozorenja na svoje pakovanje.

Stevens je u svom izvještaju naglasio da vitaminski suplementi “mogu imati potencijalno vrlo ozbiljne rizike i nuspojave kada se uzimaju u prevelikoj količini”. On je istakao da trenutni zahtjevi za označavanje hrane ne nalažu da se ovi rizici i nuspojave eksplicitno navode na ambalaži.

Odjeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu je odgovorilo, izrazivši saučešće porodici i prijateljima Davida Mitchenera. Naveli su da će pažljivo razmotriti nalaze mrtvozornika i na odgovarajući način odgovoriti u dogledno vrijeme, prenosi Oslobođenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh