Zdravlje

Oprez, prevelika količina proteina može oštetiti arterije

Proteinski šejkovi eliksir su za brojne bodibildere i rekreativce koji u teretanama žele da ojačaju ili ‘istoniraju’ mišiće i oblikuju figuru, pa im trebaju proteini za oporavak mišića i tkiva.

Tegovi - Blogspot.com

Dobijanje više od 22 odsto prehrambenih kalorija iz proteina, obično iz jaja, mesa i mlijeka, može negativno uticati na pretjerano otvrdnuće arterija, stanje koje u na kraju može rezultirati moždanim udarom, zatajenjem srca i srčanim udarom.

To su pokazuli rezultati testova obavljeni na laboratorijskim miševima i ljudima koje je sproveo Medicinski fakultet u Pittsburghu, a objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.

Naša studija ukazuje na to da povećanje unosa proteina u organizam u nastojanju da se poboljša metaboličko zdravlje nije lijek za sve.

“Pretjerate li, mogli biste oštetiti svoje arterije”, upozorio je profesor kardiologije i koautor studije, dr. Babak Razani.

Rezultati istraživanja tima stručnjaka iz Pittsburgha pokazali su da leucin, esencijalna aminokiselina u proteinu koja izgrađuje mišiće i aktivira protein poznat kao mTOR koji pokreće sintezu mišićnih proteina, “neproporcionalno utiče na pokretanje patoloških puteva povezanih s razvojem ateroskleroze i otvrdnućem stijenki arterija”.

Razani i kolege su istaknuli kako je njihovo istraživanje iznjedrilo i dodatne nedoumice, poput pitanja o tome što se događa kada osoba konzumira više od 15 odsto dnevnih kalorija iz proteina prema preporuci USDA (Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država).

Stručnjaci upozoravaju da treba paziti i otkriti kolika je optimalna količina kada je posrijedi unos proteina koji utiče na povećanje mišića, no istovremeno ne oštećuje arterije, prenosi RTCG.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh