Zdravlje

Biljka koja umiruje kašalj

Dok nije bilo apoteka i antibiotika, naši preci za grlobolju i promuklost pili su čaj od žalfije.

Žalfija - Flickr.com

I danas ljekari savjetuju uzimanje ovog napitka kao dodatno sredstvo raznih terapija.

Žalfija je često je jedan od glavnih sastojaka krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti ili masti protiv herpesa.

Pošto djeluje opuštajuće, koristi se i za inhalaciju kod astme i bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer djeluje i antimikrobno.

Čaj od listova ove ljekovite biljke koristi se za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Utiče i na procese varenja, a primenjuje se i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, toplotnih talasa u klimaksu i simptoma PMS.

Za ove sezonske viroze dobro je koristiti je kao oblogu za snižavanje telesne temperature, a u kombinaciji sa lovorovim listom možete napraviti efikasan sirup koji umiruje kašalj.

Potrebno vam je:

– osam prstohvata žalfije

– tri lovorova lista

– 200 g šećera

– 300 ml vode

Priprema:

Karamelizujte šećer do tamnobraon boje. Dodajte 300 ml vode i miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodate žalfiju i lovorove listove, pa kuvajte desetak minuta. Sačekajte da se ohladi i procijedite. Dobijeni sirup treba da konzumirate tri puta dnevno po jednu supenu kašiku, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh