Zdravlje

Tri odlična napitka za jačanje imuniteta ove zime

Jačanje imuniteta uvijek je važno, posebno zimi kada većinu vremena provodimo u grijanim zatvorenim prostorima.

Slab imunitet - Zenstvena.com

Krenula je sezona prehlade i gripe što znači da bismo se više nego inače trebali posvetiti boostanju imuniteta.

Postoji puno namirnica koje nam pomažu u jačanju imuniteta, a jedan od načina na koji ih možemo iskoristiti je za pripremu zdravih napitaka. Za čas ćete ih pripremiti kod kuće, a osim što su super za boost imuniteta, odlični su za razbuđivanje i zdravi početak dana. U nastavku pronađite 3 super recepta!

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko je tradicionalni napitak iz ayurvedske medicine, a njegov glavni sastojak je kurkuma. Ovaj ukusan i nevjerojatno zdrav napitak pogodan je za konzumiranje u bilo koje doba dana, a njegove dobrobiti su izvanredne. Jača imunološki sistem, ima protuupalno djelovanje, poboljšava probavu i čisti jetru od toksina.

Sastojci:

1 čajna kašika paste od kurkume

1 šoljica mlijeka po izboru

1 kašikakokosovog ulja

1 čajna kašika meda

Pastu od kurkume ćete napraviti tako da u malu posudu za kuhanje pomiješate 1/4 šoljice praha od kurkume, pola kašičice mljevenog bibera i pola šoljice vode. Sve dobro promiješajte i stavite kuhati. Miješajte neprestano dok smjesa ne postane gusta pasta. Nakon toga pustite smjesu da se ohladi i stavite u staklenku (kasnije je možete držati u frižideru).

Za šoljicu zlatnog mlijeka u posudi za kuhanje pomiješajte sve gore navedene sastojke i zagrijavajte na vatri dok napitak ne postane vruć, ali pazite da ne prokuha. Popijte ga odmah, dok je topao.

Zeleni smoothie

Napravljen od banane, špinata i avokada, ovaj zeleni smoothie prepun je hranjivih sastojaka, zdravih masti i proteina pa će vam satima pružati osjećaj sitosti. Zahvaljujući špinatu, ali i borovnicama bogat je antioksidansima pa pomaže pri jačanju imuniteta, saveznik je vitke linije i blistave kože.

Sastojci:

1 – 1/2 šoljice bademovog mlijeka

1/4 šoljice borovnica

2 šoljice špinata

1-2 hurme

1/2 zrelog avokada

1/2 banane

1 kašika maslaca od kikirikija

šaka leda

U blender prvo stavite bademovo mlijeko, a zatim dodajte sve ostale sastojke. Miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Smoothie ulijte u dvije šoljice i uživajte u zdravom doručku.
Vruća limunada

Glavne zvijezde ovog napitka koji se pije topao su đumbir i bijeli luk, koji sadrže antimikrobne spojeve koji pomažu u liječenju zaraznih bolesti te cimet čiji antioksidanti djeluju protuupalno.

Sastojci:

4 nasjeckana čehna bijelog luka

1 žkašičica naribanog svježeg đumbira

štapić cimeta

4 šoljice vode

sok od 1 limuna

2 kašike meda

par listića svježe mente

Zakuhajte vodu i dodajte sve sastojke osim meda. Poklopite posudu i pustite da odstoji 30 minuta. Procijedite, ulijte u šoljicu i dodajte med po ukusu. Pijte dok je toplo, piše Ljepota&Zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh