Zdravlje

22 miliona pregleda: Kiropraktičar tvrdi da ne bismo trebali spavati u ovoj pozi

Kiropraktičar Joe Chang na TikToku je upozorio da nikada ne bismo trebali spavati u jednoj pozi. Objasnio je da spavanje na stomaku može opteretiti vrat, donji dio leđa i srce.

Spavanje - Fokuzz.com

“Ako spavate na stomaku, morate okrenuti glavu na jednu stranu. To može uzrokovati naprezanje i stres za vaš vrat, a također može dodatno opteretiti donji dio leđa”, rekao je.

U videu koji je pregledan više od 22.5 miliona puta dr. Chang pojašnjava da “spavanje na stomaku također može opteretiti srce i uzrokovati kardiovaskularne probleme kod ljudi koji imaju problema sa srcem”.

Spavanje na stomaku smatra se nezdravim jer utječe na disanje i može uzrokovati nepravilnu zakrivljenost kralježnice. Kad spavamo na trbuhu, torzo prirodno tone dublje u madrac zbog težine, što bi moglo dovesti do savijanja leđa i istezanja kralježnice. To može dovesti do bolova nakon buđenja, kao i do stezanja mišića. U vratu bi to moglo dovesti do migrene. Tenzijske glavobolje mogu biti rezultat napetosti ili kontrakcije mišića vrata i tjemena.

Ovaj položaj nas tjera na okretanje glave, što također može dovesti do upale i bolova u mišićima vrata, kao i do bolova u leđima. Stručnjaci se stoga slažu da su spavanje na leđima i boku najzdraviji položaji.

Jedna studija pokazala je da 42 posto Amerikanaca odlučuje spavati na boku, dok 18 posto spava na leđima, a 17 posto na stomaku. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh