Zdravlje

Žene koje spavaju manje od sedam sati noću pod većim su rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema

Žene koje spavaju manje od sedam sati dnevno rizikuju dijagnozu dijabetesa tipa 2.

Spavanje - Pogled.ba

Američki naučnici su otkrili da gubitak od samo 90 minuta sna svake noći povećava insulinsku rezistenciju kod žena.

Ovo je kada ćelije vašeg tijela ne reaguju pravilno na insulin koji vaše tijelo proizvodi, hormon koji reguliše šećer u krvi, inače poznat kao glukoza. Efekti su bili jači kod onih koji su prošli menopauzu .

Vodeći autor studije, profesor Marie-Pierre St-Onge s Univerziteta Columbia, rekao je: “Tokom svog životnog vijeka, žene se suočavaju s mnogim promjenama u svojim navikama spavanja zbog rađanja, odgoja djece i menopauze. Više žena nego muškaraca ima percepciju da ne spavaju dovoljno. Tokom dužeg vremenskog perioda, stalni stres na stanice koje proizvode inzulin može dovesti do njihovog otkazivanja, što bi na kraju dovelo do dijabetesa tipa 2.”

Nalazi su prvi koji pokazuju da blagi nedostatak sna za samo šest sedmica uzrokuje promjene u tijelu koje povećavaju rizik od razvoja ovog stanja.

Smatra se da više od 5 miliona Britanaca živi s dijabetesom, a broj slučajeva se udvostručio u posljednjih 15 godina.

To se događa kada tijelo ne koristi inzulin pravilno ili ga ne proizvodi, ostavljajući glukozu da se gradi u krvi na opasnim razinama. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh