Zdravlje

Čudesni napitak koji vam može pomoći ukoliko imate ovih pet problema

U mnogim kulturama, limun se smatra čarobnim voćem zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Osim što obiluje vitaminom C, limun je koristan za niz tegoba i bolova. Dok hrabri pojedinci mogu konzumirati limun sirov, većina nas radije priprema osvježavajuće napitke poput limunade ili čaja. Samo čaša ovih napitaka dnevno može činiti čuda za vaše zdravlje.

Limun - Stvarukusa.rs

Otkrijte kako limun može pomoći kod različitih zdravstvenih problema u nastavku.

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac obično nastaje zbog prevelike koncentracije soli u urinu, uz nedostatak drugih važnih supstanci poput citrata. S obzirom da limunov sok sadrži oko osam posto limunske kiseline, preporučuje se dnevno popiti pola šolje svježe iscijeđenog limunovog soka razrijeđenog u sedam čaša vode. Po želji, možete dodati prirodni zaslađivač poput stevije i redovito konzumirati ovaj napitak za održavanje zdravlja bubrega.
Artritis

Većina liječnika ističe da se mokraćna kiselina, često kristalizira u zglobovima u obliku natrijevog urata, što često dovodi do problema s artritisom. Za ublažavanje bolova, ukočenosti i upala, limunada se pokazala kao koristan napitak.

Jednostavno iscijedite sok polovine limuna u čašu vode i popijte je prije doručka. Isto tako, preporučuje se popiti čašu razrijeđenog limunovog soka prije svakog obroka – ručka, večere, te prije odlaska na spavanje. Ovaj ritual može donijeti olakšanje osobama koje se bore s problemima uzrokovanima mokraćnom kiselinom u zglobovima.

Zatvor

Zatvor je ozbiljan problem koji može imati različite uzroke, uključujući nedostatak unosa tekućine, vlakana ili konzumaciju velike količine mliječnih proizvoda. Jedan od načina za olakšavanje simptoma zatvora je konzumacija limunade. Za pripremu ovog napitka, pomiješajte kašikicu limunovog soka s toplom vodom i dodajte žličicu meda za okus. Redovito pijenje ovog napitka može pomoći u ublažavanju problema sa zatvorom.
Loša probava

Problemi s probavom nakon obilnog obroka često uključuju neugodne simptome poput žgaravice, nadutosti i podrigivanja. Jedan od prirodnih načina za olakšanje ovih tegoba uključuje korištenje limunovog soka. Možete pripremiti napitak miješajući sok pola limuna s pola čajne kašike sode bikarbone u čaši vode. Ovaj napitak može pomoći u smirivanju probavnih smetnji.
Upaljeno grlo

Limun je dragocjen izvor limunske kiseline i vitamina C, koji posjeduju antibakterijska svojstva te mogu pomoći u ublažavanju upala. Osim toga, limunov sok također pruža podršku vašem imunološkom sistemu. Kada vas zadesi nadraženo grlo, razmislite o olakšanju simptoma uz pomoć limunade. Iscijedite sok od limuna u čašu, dodajte toplu vodu i dobro promiješajte. Isperite grlo razrijeđenim sokom od limuna nekoliko puta tijekom dana kako biste ublažili simptome i pomogli tijelu da se obrani protiv virusa. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh