Zdravlje

Ovu hranu treba da jedete kako biste izbjegli vladajuće viruse

Prelazak iz toplijih u hladne dane može veoma poremetiti naš imunitet, što je uzrok čestih prehlada.

Ilustracija - Novonovo.info

Ipak, neće škoditi da pokušate da se sačuvate od virusa i bakterija, tako što ćete unositi hranu bogatu vitaminima i svim što vam je potrebno da jesen pregurate što dalje od maramica, kapi za nos i raznih lekova.

Svoj imunitet možete ojačati na jedan prirodan način, tačnije, unosom sljedećih namirnica, kako navodi “Health.com”.

Banane

Banane su jedna od najlakših namirnica za probavni sistem i ostaju jedna od retkih privlačnih namirnica kada vam se apetit smanji zbog bolesti. Ovo voće sadrži fruktane, koji su šećeri koji imaju antivirusna svojstva i mogu da podstiču imunitet.

Možete jesti banane takve kakve jesu ili ih miješati u druge ukusne poslastice. Zgnječite i prelijte ih sirovim medom i svježe naribanim đumbirom, izmješajte ih u smuti ili ih zamrznite i jedite kao sladoled.

Čorba

Čorba je vruća tečnost na bazi vode koja se često koristi za supe i koju bi trebalo da uzmete u obzir ako ste prehlađeni. Tečnost ima antiinflamatorna svojstva. U bujonu se nalaze i aminokiseline i minerali koji pomažu u podršci imunološkom sistemu.

Možete da koristite čorbu od kostiju kupljenu u prodavnici ili da napravite sopstvenu od goveđih, bivoljih, pilećih ili čak losovih kostiju. Ako ne jedete meso, odlučite se za čorbu od povrća začinjenu dodacima kao što su bijeli luk, đumbir, kurkuma i crni biber.

Šargarepa

Šargarepa se može dodati u čorbe ili supe radi arome, ali može biti od pomoći za imuni sistem kao bonus. Korenasto povrće sadrži beta-karoten, koji je karotenoid vitamina A. Vitamin A pomaže u funkcionisanju imunog sistema.

Možete grickati sirovu šargarepu, piti sok od šargarepe ili dodati još nekoliko u supu ili dok pravite čorbu.

Čaj od kamilice

Šolja vrućeg čaja od kamilice može pozitivno uticati na nesanicu, što vam može pomoći da se brzo osjećate bolje.

Istraživači su takođe otkrili da je kamilica koristan antioksidant. To je zbog hemikalija koje se nalaze u biljci zvane flavonoidi. Flavonoidi – takođe se nalaze u jabukama, kelju i luku – imaju antiinflamatorna svojstva koja vam pomažu da se osejćate bolje kada ste bolesni.

Citrusno voće

Voće kao što su pomorandže, limuni i limete sadrže vitamin C i folne kiseline. Ova dva hranljiva sastojka mogu pomoći u održavanju funkcije vašeg imunološkog sistema.

Pored konzumiranja soka od pomorandže, razmislite o dodavanju soka od limuna ili limete u vodu. Konzumiranje pomorandže ili drugog citrusa takođe može biti od pomoći.

Bijeli luk

Ljudi su godinama koristili beli luk da bi sprečili bolesti, borili se protiv infekcija i lečili rane. Neka istraživanja daju kredibilitet sposobnostima belog luka da podrže imunitet, kao što je sadržaj fruktana kao što su banane. Međutim, istraživanja su pomiješana i potrebno je više da se utvrdi efikasnost bijelog luka za prevenciju ili liječenje obične prehlade.

Ako mislite da bi bijeli luk mogao biti od pomoći, uključite češanj u svoj sljedeći obrok ili dodajte dodatak bijelog luka svojim dnevnim vitaminima. Možete čak i tostirati malo hljeba od kiselog tijesta, pokapati ga maslinovim uljem i preliti sjeckanim sirovim bijelim lukom, morskom solju i začinskim biljem za još jedan ukusan način da jedete bijeli luk.

Đumbir

Đumbir uglavnom pomaže u ublažavanju mučnine i povraćanja. Međutim, on takođe posjeduje brojne antiinflamatorne hranljive materije koje mogu eliminisati infekcije u vašim gornjim disajnim putevima. Ipak, studije pokazuju efikasnost antiinflamatornih uticaja đumbira, prenosi Telegraf.

Da biste iskoristili njegove prednosti, odlučite se za svjež koren đumbira. Narežite ili narendajte i dodajte u čaj, čorbu, smutije i sokove. Ili pospite nešto preko svježeg voća, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh