Zdravlje

Ove četiri ozbiljne bolesti možete otkriti pomoću simptoma koji se javljaju na usnama

Vaše usne mogu biti odličan pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja pa je zbog toga vrlo važno pratiti promjene na usnama. Neke promjene mogu biti bezopasne, ali najbolje je da napravite preventivni pregled.

Usne - Megagiga.info

Prema američkom stomatologu Bernardu J. Hennessyju, usne prolaze kroz mnoge promjene tokom života. Također, suhe usne uglavnom se javljaju s nižim temperaturama pa nije loše pri ruci imati njegujući balzam, no one mogu ukazivati i na ozbiljna stanja.

HIV

Čir na unutarnjoj strani usana koji ne prolazi može ukazivati da ste zaraženi HIV-om. Poznato je da on napada tjelesni imunološki sistem i može dovesti do AIDS-a. Nažalost, ne postoji lijek za HIV, ali postoje lijekovi koji omogućuju dug i zdrav život, ali samo ako se otkrije na vrijeme.

Oralne lezije nalaze se u ustima od 70 do 90 posto HIV pozitivnih pacijenata. To je zato što će osoba s neliječenim HIV-om imati oslabljen imunitet. Ostali simptomi koji se javljaju u ustima uključuju gljivične infekcije, nekrotizirajuće bolesti desni i stanje koje se zove Kaposijev sarkom.

Upala pluća

Ispucale usne kod ljudi obično nisu razlog za brigu, ali u nekim slučajevima ispucale usne mogu ukazati na upalu pluća odnosno pneumoniju. To je opasna infekcija koja uzrokuje upalu pluća, a obično izgleda poput gripe.

Simptomi kod djece i odrasli mogu se znatno razlikovati, ali ovo stanje obično izgleda kao groznica praćena kašljem, problemima s disanjem te slabim apetitom. Kasnije može dovesti do dehidracije što se najčešće vidi na ispucalim usnama.

Rak

Mrlja na usni koja ne prolazi može ukazati na rak usne, koja se obično javlja na donjoj usni. Može biti uzrokovan pušenjem ili pretjeranom izlaganju sunčevoj svjetlosti. Iz klinike Mayo navode da je ovaj rak poprilično lako liječiti u odnosu na druge.

IBS

Ukoliko dođe do pucanja kože na krajevima vaših usana, to bi moglo ukazivati na sindrom iritabilnih crijeva ili skraćeno IBS. Ovo stanje uzrokuje suhe i crvene mrlje na krajevima usana. Ipak, ovo stanje može se pojaviti i kod osova s manjkom vitamina B2. Ostali uobičajeni znakovi IBS-a uključuju nadutost, grčeve i zatvor. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh