Zdravlje

Evo šta se dešava u tijelu ako svako jutro popijete čašu mlijeka sa medom

Evo zašto bi trebalo svakodnevno da pijete med i mlijeko.

med i mlijeko - lifestyleasia.com/Printscreen

Čuvena izreka “čašu mlijeka i u krevet”, nije uopšte za potcjenjivanje, samo što u čašu mlijeka treba dodati i kašičicu meda.

Evo koje sve dobrobiti ćete imati od toga:

Dobar san

Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanje je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neurotransmiter koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Izdržljivost

Čaša mlijeka i 2 kašike meda u jutarnjim satima će poboljšati izdržljivost tokom dana. Mlijeko sadrži proteine, a med potrebne ugljene hidrate. Mlijeko i med mogu da piju sve osobe, nezavisno od uzrasta.

Usporava starenje

Istraživanja su pokazala da mlijeko i med djeluju na cijelo tijelo, a ne samo na kožu, kada je starenje u pitanju. Ljudi u mnogim starim civilizacijama (Grci, Rimljani, Egipćani i Indijanci) su pili mlijeko i med, kako bi očuvali svoju mladost.

Antibakterijsko djelovanje

Istraživanje je pokazalo da kombinacija mleka i meda ima veću djelotvornost na stafilokoke (vrsta opasne bakterije) nego mlijeko i med zasebno.

Varenje

Šoljica toplog mlijeka sa 2 kašičice meda će pomoći kod zatvora, nadutosti i crijevnih bolesti.
Respiratorne bolesti

Toplo mlijeko je odličan lijek za prehladu i kašalj, kao i med. Ako spojimo njihova svojstva, dobićemo još bolji lijek, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh