Zdravlje

Ukoliko želite brže zaspati konzumiranje ove namirnice navečer vam može pomoći

Dok su keks ili čips mnogima omiljene večernje grickalice, nešto zdravija opcija mogla bi vam pomoći da umirite organizam i lakše zaspite.

mahuna - shutterstock

Ispostavilo se da su edamame, mahune soje koje se mogu jesti na pari u ljusci, pune hranjivih tvari koje potiču san i koje bi mogle olakšati da zaspite.

Edamame mahune su bogate triptofanom, aminokiselinom koja je uključena u zdrave obrasce sna. Tijelo koristi triptofan za proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja, prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

“Dakle, konzumiranje triptofana može dovesti do porasta melatonina”, kazao je Michael Grandner za Livestrong.com, direktor Programa za istraživanje spavanja i zdravlja na Univerzitetu u Arizoni. prneosi Klix

To bi vam moglo pomoći da malo lakše zadrijemate. Vaše tijelo normalno počinje da ispumpava melatonin kako padne mrak, što signalizira da je vrijeme da počnete da se pripremate za san, napominje Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje.

Edamame mahune nisu jedini izvor triptofana, ali su jedan od najboljih. Šolja mahuna sadrži 416 miligrama triptofana, ili oko 150 posto dnevne preporučene količine.

Također, ljudi koji jedu voće, povrće i mahunarke sa visokim nivoom triptofana češće će prijaviti bolji san od onih koji konzumiraju hranu sa nižim nivoom triptofana


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh