Zdravlje

Ne bacajte tečnost od kiselih krastavaca: Pomoći će vam kod grčeva, u kuhanju, čišćenju, vrtu…

Pijte tekućinu od kiselih krastavaca ako imate upaljene mišiće. Naime, puna je kalija koji opušta mišiće te elektrolita koji vašem tijelu pomažu da se oporavi nakon dehidracije.

Kiseli krastavci - Blogspot.com

Odresci su mekši

Sok od kiselih krastavaca možete koristiti kao marinadu za kotlete ili odreske – bit će mekši i ukusniji.

Ublažava grčeve u mišićima

Pijte tekućinu od kiselih krastavaca ako imate upaljene mišiće. Naime, puna je kalija koji opušta mišiće te elektrolita koji vašem tijelu pomažu da se oporavi nakon dehidracije.

Obnavlja elektrolite u tijelu

Kako što smo spomenuli, sok od kiselih krastavaca obnavlja razinu elektrolita u tijelu i time vam omogućuje da se osjećate hidratiziranije.

Liječi mamurluk

Elektroliti iz soka od kiselih krastavaca, također pomažu kod mamurluka – osjećat ćete se bolje. Sličan učinak ima i tekućina od kiselog kupusa.

Oživljava sobne biljke

Vašim biljkama treba puno kalija da bi bile lijepe i zdrave. Tečnost od kiselih krastavaca sadrži kalij koji pomaže biljkama da dobro napreduju.

Čisti bakrene posude

Posude od bakra znaju postati zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže to ukloniti i vratiti im bakreni sjaj.

Umiruje kožu nakon sunčanja

Ocat koji se zna naći u soku od kiselih sokova umiruje kožu koja je pocrvenjela na suncu, posebno ako je stajao u frižideru.

Reguliše probavu

U ovom slučaju popije se malo soka od krastavaca koji su fermentirali prirodnim putem, bez dodatka octa. Naime, fermentirana hrana poboljšava probavu i olakšava apsorpciju minerala.

Također, sadrži probiotike koji doprinosi razvoju dobrih bakterija u crijevima koje su itekako važne za zdravlje, ali i to kako se osjećate, prenosi 24sata.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh