Zdravlje

Kako da sačuvate imunitet ako imate neko autoimuno oboljenje?

Autoimuna oboljenja zadaju mnogo problema oboljelim osobama. Njihov imunitet je na nuli i moraju dosta da paze na sve spoljašnje faktore.

Sunčanje - Novosti.rs

Pored samog poremećaja u radu imunog sistema, brojni lijekovi koje uzimaju, takođe utiču na opšte stanje organizma i čine ih manje ili više podložnim nekim drurgim faktorima koji mogu narušiti zdravlje.

Osobe koje, na primjer, imaju lupus, primaju imunosupresivnu terpaiju koja u velikoj mjeri utiče na imunitet i uzročnike brojnih infekcija.

Kako podići imunitet ako se nalazite u nekoj od ovih grupa?

Čak ni sami ljekari nisu sigurni i ne znaju kako da objasne zašto dolazi do autoimunih oboljenja, jedino je poznato da su žene češće žrtve i to u reproduktivnom periodu, kada je nivo hormona jako visok.

Zbgo svega toga, jako je važno da osobe sa ovim oboljenjima rade na svom imunitetu više nego iko, a najvažnije je obratiti pažnju na redovnu i zdravu ishranu, balansiran san i umjereno treniranje.

Isto tako, pojačan unos vitamina, naročito C i D je poželjan, ali nikako ne treba pretjerivati, pa je najbolje da prvo provjerite sa ljekarom, dok nivo vitamina D možete saznati i u laboratoriji.

Od suplemenata, posebno se savjetuju dva antioksidanta. Prvi je glutation, koji pomaže detoksikaciju tijela, a drugi resveratrol koji potpomaže metabolizam i djeluje antinflamatorno. Istraživanja pokazuju da može da smanji proizvodnju autoantitela i da pomogne u usporavanju autoimunih oboljenja, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh