Zdravlje

NAJČEŠĆI ALERGENI U PROLJEĆE

Alergija je prejaka reakcija imunog sistema na uobičajeno neopasne materije kao što su polen ili dlaka kućnog ljubimca.

Uobičajeni alergeni mogu da budu različite materije iz okoline ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze disajnim sistemom iz zraka, dok su rjeđi oni iz hrane ili lijekovi.

S obzirom na to da smo sada u proljeću, ovo su neki od najčešćih alergena koji mogu da se jave.

Lijeska – Jednodomno stablo ili razgranati grm. Zbog pripadanja istoj porodici, između lijeske, crne jove i breze moguća je ukrštena reakcija. Cvjetaju prije listanja i smatraju se vjesnicima polenskih alergija.

Čempresi – Proizvode polen u velikim količinama. U kontinentalnim krajevima, polen čempresa je prisutan u zraku najčešće do juna, a na Jadranu kroz cijelu godinu.

Hrast – Ovo drvo je sinonim čvrstoće, snage i otpornosti. Mnogi ga smatraju svojevrsnim vladarom šume. Inače, hrast odlično podnosi zagađenja, pa se često može vidjeti i u urbanim sredinama. Često ga nazivaju i “otac svih šuma”.

Trave – U mnogim slučajevima su upravo trave uzročnici alergijskih reakcija. U gradovima se redovnim košnjom travnjaka smanjuje koncentracija polena u zraku.

Pitomi kesten – Polen pitomog kestena prisutan je u zraku krajem maja i tokom juna i ne doseže visoku koncentraciju.

Izrazito osjetljive osobe razviju simptome alergijske reakcije već pri niskoj količini polena, većina osjetljivih osoba razvije ih pri umjerenoj, dok pri visokim i vrlo visokim nivoima sve osobe osjetljive na polen razviju simptome alergijske reakcije.

Najčešći klinički oblici alergija su alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjunktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam, a uobičajeni alergeni su polen, grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi insekata i materije iz okoline ili sastojci hrane, piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh