Zdravlje

Nedostatak ovog minerala izaziva nadutost čak i kada ne jedete

Nedostatak kalijuma javlja se kada osoba ima abnormalno niske nivoe kalijuma u tijelu, a ovo se stanje još naziva i hipokalemija.

Naime, kalijum je mineral koji nam pomaže u regulaciji tečnosti u tijelu, a doprinosi boljem radu mišića i živaca. Nalazi se unutar stanica i neophodan je za dobro zdravlje, donosi Health Direct.

Međutim nedostatak kalijuma u organizmu sve je češća pojava kod ljudi. prenose nezavisne

Naime, liječnici objašnjavaju da postoji nekoliko znakova upozorenja koji bi mogli ukazivati na to da je riječ o nedostatku kalijuma. To uključuje:

nadutost, čak i kada ne jedemo

slabost i umor

grčeve u mišićima

zbunjenost

zatvor

abnormalni srčani ritam (aritmija) – preskakanje otkucaja srca ili nepravilan rad srca

trnce ili obamrlost

pojačano mokrenje.

Nedostatak ovog minerala može se javiti zbog nekoliko različitih razloga, a najčešće je riječ o dehidraciji. Osim nje, takođe postoje određeni lijekovi koji mogu uzrokovati gubitak kalija u tijelu poput diuretika.

Ovoj su pojavi skloni i ljudi koji imaju hroničnu bolest bubrega, poremećaje prehrane kao što je bulimija ili veoma niske nivoe magnezijuma u tijelu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh