Zdravlje

Konzumiranjem ove tri vrste čaja pobijedite nesanicu

Kvalitetan san jedna je od ključnih stvari kako bismo iz dana u dan efikasno rješavali obaveze, bili fokusirani i raspoloženi.

Žena - Flickr.com

Naime, svakodnevna fizička aktivnost i zdrav način života imaju veliki uticaj na sam kvalitet sna, ali bez obzira na to, ponekad se mogu dogoditi izazovi da koliko god bili iscrpljeni, teško nam je utonuti u san. Stoga mnogi stručnjaci savjetuju da u večernju rutinu uvrstite određene čajeve koji djeluju umirujuće i koji će pospješiti kvalitet samog sna.

Uz brojne benefite, uživanje u čaju poseban je ritual koji će vas opustiti, a dok su hladniji dani, topli napitak možete konzumirati gledajući omiljenu TV emisiju, film ili seriju, ili čitajući knjigu dok ste ušuškani u toplini svoga doma.

Kamilica

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i nekako kao da tu biljku povezujemo s opuštanjem. Njen nježan miris već je dovoljan za opuštanje, ali glavni razlog zašto je ovo dobar čaj za spavanje i smirenje su sastojci. Čaj od kamilice sadrži flavonoide i ostale antioksidanse koji pomažu u borbi protiv nesanice i slabog imuniteta. Osim toga, ovaj čaj može pomoći u smanjivanju upala i bolova, te kod uznemirenog želuca. Sve to može činiti problem prilikom uspavljivanja, pa kada ti problemi nestanu, omogućava se lakši i kvalitetniji san. Ovaj čaj za spavanje i smirenje, pokazalo se, smanjuje simptome anksioznosti i opušta tijelo.

Menta

Jedan od poznatijih čajeva za smirivanje i pomoć kod spavanja je svakako čaj od mente, koji može pomoći i kod raznih probavnih problema. Čaj od mente ili čaj od nane kao glavni sastojak ima mentol koji je poznat za smirivanje upala na koži, ali i u unutrašnjoj sluznici, te probavnom traktu. Ovaj čaj se zato često koristi za smirivanje bolova u želucu ili crijevima, koji mogu predstavljati velik problem tokom dana ili prije spavanja. Pomaže kod glavobolje, jača imunitet i smanjuje simptome alergije, tačnije, može smanjiti brojna negativna osjećanja koja mogu izazvati tjeskobu i stres.

Lavanda

Kao i kamilica, miris lavande odmah nas podsjeća na smirivanje i opuštanje. Ljubičasta lavanda poseban je cvijet aromatičnog mirisa i ukusa, koji se koristi kao čaj za smirivanje i spavanje. Poznato je da ovaj čaj može smanjiti probleme s migrenama i glavoboljama, te probavne poteškoće, a uz to se pokazalo da može smanjiti stres i anksioznost. Povoljno djeluje na poboljšanje raspoloženja i podstiče opuštanje cijelog organizma jer dobro djeluje na nervni sistem tako da podstiče opuštanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh