Zdravlje

Upozorenje stručnjaka: Jesti kasno tokom ljeta povećava rizik od srčanog udara

Preporučujemo da se ne jede kasno. Naš metabolizam nije prilagođen za to. Neophodno je večerati u prigodno vrijeme, a ne treba jesti poslije 19 ili 20 sati, smatra turski kardiolog Servet Altay

Jesti kasno tokom ljetnog perioda može povećati rizik od srčanog udara, upozorio je turski kardiolog Servet Altay, javlja Anadolu Agency (AA).

Altay je u razgovoru za AA govorio o povećanom broju smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim bolestima tokom ljetnog perioda.

Kazao je kako toplo vrijeme, gubitak tečnosti i nepravilna ishrana mogu povećati rizik kod osoba sa srčanim oboljenjima, koje bi trebale biti opreznije kada je u pitanju prehrana, naročito tokom ljeta.

”Preporučujemo da se ne jede kasno. Naš metabolizam nije prilagođen za to. Neophodno je večerati u prigodno vrijeme, a ne treba jesti poslije 19 ili 20 sati“, rekao je on.

Dodao je kako kada je večera praćena alkoholom, raste nivo kortizona što u jutarnjim satima može dovesti do srčanog udara.

Preporučuje konzumiranje sezonskog povrća i voća.

”Savjetujemo izbjegavanje pržene hrane. Naročito prženu hranu jedemo pored bazena i na plaži, što je štetno. Trebamo obroke pripremati bez soli i ne jesti dimljenu hranu bogatu soli“, kazao je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh