Zdravlje

Zbog kojih zdravih navika se zapravo debljate

​Nauka i istraživačke metode se svakodnevno razvijaju tako da je sada utvrđeno da neke navike za koje smo mislili da su zdrave zapravo podstiču debljanje.

Obim struka - Blic.rs

Umjesto šećera konzumirate vještačke zaslađivače
Proizvođači vještačkih zaslađivača često dodaju masti koje su izrazito štetne, kao što su palmino ulje i pavlaku kako bi nadoknadili ukus.

Takođe, dodaju poliole (šećerne alkohole) koji imaju laksativan efekat. Ukoliko vam se jede slatko, konzumirajte obični šećer, ali u umjerenoj dozi.

Vježbate svakodnevno
Dobro je što ste posvećeni rutini vježbanja, ali ukoliko slobodno vrijeme provodite trčeći ili dižući tegove, vaše tijelo se neće dovoljno oporaviti.

Ovo povećava rizik od povreda i zapravo ometa vaš napredak. Stručnjaci predlažu da uzmete jedan ili dva slobodna dana sedmično.

Nakon treninga pijete smutije
Ukoliko je vaš trening trajao duže od sat vremena, sasvim je dovoljno da nakon njega pojedete obrok bogat proteinima. Konzumiranje smutija prije “pravog” obroka je nepotrebno jer će vas udebljati.

Odlažete obroke
Ukoliko preskačete obroke kada idete na večeru nakon posla i slično, napravićete više štete nego koristi. Teško se kontrolišete kada jedete, a gladovali ste čitav dan. Na ovaj način unijećete mnogo više kalorija nego što ste planirali.

Previše konzumirate “zdrave” grickalice
Sve više ljudi zbog brzog načina života počinje da konzumira “zdrave” grickalice. Proizvođači prilikom reklamiranja koriste izraze poput “nemasne namirnice”, “bezglutenska čokolada” i slično. Vrlo je bitno da pročitate sastav na pakovanju jer je u većini slučajeva riječ o nezdravim grickalicama, prenosi B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh