Zdravlje

Zbog čega se sve javlja krvarenje iz desni

Ako se problem javlja povremeno, sigurno ste grubo prali zube. Vitamini C i K popravljaju stvar, ako ne – pravac kod doktora, možda je u pitanju početak ozbiljnih oboljenja.

Pranje zuba - Zadovoljna.hr

Ako ste primijetili da su vam desni otečene, ili čak i krv na četkici i u umivaoniku tokom isparanja zuba, nemojte odmah da paničite.

Desni su veoma osjetljive, dovoljno je da samo malo oštrije perete usnu šupljinu i – problem je tu.

Pravilnom i intenzivnom higijenom sve brzo može da dođe na svoje mjesto, neophodna je i upotreba pravih pomagala.

Prije svega, treba da znate kako da odstranite bakterije iz usta jer krvarenje desni može da pređe u žešću upalu i razgradnju ovog veoma značajnog potpornog tkiva zuba.

S desnima propadaju zubno meso, parodontalni ligament, alveolarna kost.

Vaša četkica za zube ne bi smjela da bude previše oštra. Ako je takva, bacite je (sve četkice se inače mijenjaju najkasnije na dva mjeseca), odaberite onu koja će do prostora između zuba i desni da dopire bezbolno uz pomoć tankih vlakana

A ako se plašite da opet ne izazivete krvarenje detaljnim trljanjem, upotrebite konac za zube – to je odličan izbor, baš kao i električna četkica za zube.

NIJE SVE U ČETKICI
Da ipak nije sve u četkici, pokazuje nam primjer osoba koje nose proteze. Ako su im ova dentalna pomagala uska ili tesna, takođe će se desni oštetiti i doći će do krvarenja. Stomatolog ili ortodont male probleme mogu da riješe za tili čas, u suprotnom – nema vam druge nego da napravite novi otisak.

Hormonski poremećaji takođe utiču na pojavu krvarenja iz desni, trudnoća ih čini posebno osjetljivim.

Crvenilo na četkici može da se primijeti i tokom intenzivne upotrebe nekih ljekova, prije svega onih koji razrjeđuju krv (aspirin, heparin, varfarin), a koji se često prepisuju kardiovaskularnim bolesnicima.

Nemojte se igrati s ovim stvarima, obavezno se posavjetujte s ljekarom šta da radite i kako da pravilno njegujete i spasite desni jer ako one propadnu – propašće još mnogo toga u vašem organizmu.

Kompletna krvna slika i detaljan fizički pregled pokazaće vam u kakvom ste stanju, a ljekar će odrediti najefikasniju terapiju.

LISTA MOGUĆIH UZROKA
– Težak oblik gingivitisa, uz nabrekle i krvareće desni karakterišu i otekli limfni čvorovi oko samih desni i na vratu.

– Karijes (propadanje zuba) se javlja kao tačka; postaje veća rupa ako se ne liječi, a onda stradaju i desni.

– Nizak broj trombocita ili trombocitopenija uključuje teško krvarenje iz desni.

– Pretjerano znojenje noću, mučnina, gubitak težine, bol u kostima, nastanak modrica i, naravno, česta krvarenja iz desni simptomi su leukemije.

– Idiopatska trombocitopenijska purpura (ITP) kod koje se krv ne zgrušava na normalan način takođe može da izazove pretjerano krvarenje desni.

– Oboljenja jetre, nastala zbog dugotrajne upotrebe toksina (alkohol ili ljekovi) i virusnih infekcija, takođe se reflektuju na desni.

NAJBOLJI POMOĆNICI
Nedostatak vitamina C i K takođe dovodi do krvarenja desni, zato provjerite njihov nivo u krvi ako ste sigurni da pravilno njegujete usnu šupljinu. Vitamin C možete da nadoknadite konzumiranjem citrusa, paradajza, paprike, krompira, brokolija, jagoda…

Hrana bogata vitaminom K podrazumijeva zelenu salatu, kelj, spanać, blitvu, gljive potočarke, soju, ulja repice i maslina. Ako se zbog virusa korona suzdržavate od odlaska na pijacu, nabavite suplemente, piše kurir.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh