Zdravlje

Nova studija pobila stari mit: Evo koliko koraka morate napraviti u danu

Robin Diamond iz Miamija opsjednuta je brojem koraka koje napravi u danu. Svakodnevno radi barem 10 tisuća koraka, što si je zadala za cilj. Ova 43-godišnjakinja je samo hodajući skinula sedam kilograma od travnja 2019. i kaže da se osjeća bolje nego prije.

Trening - Stvarukusa.rs

“Hodanje mi je sačuvalo razum”, rekla je, a piše UPI.com.

Svi ti koraci koje napravi mogli bi joj i produžiti život, ali nova studija sugerira da je dovoljno raditi 7000 koraka u danu, a ne 10 tisuća, što se dosad vjerovalo.

Ljudi koji su napravili oko 7000 koraka dnevno imali su 50 do 70 posto manji rizik od smrti od svih uzroka tijekom 11 godina praćenja u usporedbi s ljudima koji su svaki dan činili manje koraka.

Uz to, brže hodanje nije nužno bilo bolje. Intenzitet koraka, odnosno broj koraka u minuti, nije utjecao na rizik od umiranja.

Studija koju je vodila Amanda Paluch, docentica na Odjelu za kineziologiju Sveučilišta Massachusetts, objavljena je u petak u časopisu JAMA Network Open.

“Uređaji za brojanje koraka mogu biti koristan alat za praćenje i promicanje tjelesne aktivnosti. Koraci u danu su jednostavno mjerljivi, lako se nadziru i dobar su način promicanja zdravog životnog stila”, kaže Paluch.

Svima koji ne stižu ostvariti cilj od 10 hiljada koraka u danu poručuje: “Pokazalo se da je i 7000 koraka u danu dovoljno.”

Dr. Guy Mintz iz bolnice Sanda Atlas ističe: “Ovo je istraživanje s dobrom porukom. Hodajte više, živite dulje. Nema potrebe za upisivanjem u teretanu ili kupovanjem opreme, samo počnite hodati.”

Dr. Michael Massoomi ljubitelj je brojanja koraka, a ljudima savjetuje da ne postavljaju cilj od 10 hiljada koraka u danu.

“Usredotočite se na to da prehodate više nego dan ranije. Ako dnevno radite 5000 koraka, probajte doći do 6000 u roku od tjedan dana”, kaže.

To je moguće postići već 20-minutnom šetnjom, a ne trebate ni skupe brojače koraka jer danas to čini većina pametnih telefona ili aplikacija.

Studija je pratila više od 2000 muškaraca i žena srednjih godina iz četiri različita američka grada, prosječne dobi nešto više od 45 godina, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh