Zdravlje

Ako mislite da je temperatura do 37 stepeni normalna, grdno se varate: Doktorica otkrila istinu, iznenadiće vas!

Ruski otorinolaringolog Ana Kolesnikova razbila je najčešću zabludu o normalnoj tjelesnoj temperaturi. Po njenim riječima, granice temperaturne norme odavno su se pomjerile.

“Pod normalnom temperaturom ljudskog tijela smatraju se vrijednosti u rasponu od 35,5 stepeni do 37,5 stepeni Celzijusa”, objasnila je Kolesnikova.

Doktorka je ukazala da tjelesna temperatura može da poraste poslije jela, fizičkog i emocionalnog stresa, kao i tokom ljeta, ali i u popodnevnim časovima.

“Važno je da shvatite da temperatura tokom dana može da se promijeni i do 0,6 stepeni u odnosnu na minimalne vrijednosti koje su tokom spavanja i rano ujutru. Najviša je u 16 ​​i 18 sati”, objasnila je.

Kda je riječ o tome kako se poravilno meri temperatura, ljekari su otkrili da je “tehnika” kojoj su nas učili u djetinjstvu zapravo pogrešna, a da su pazuh, usta, čelo, spoljni slušni kanal i rektum najpogodniji za provjeru tjelesne temperature.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh