Zdravlje

Voćka koja će vam srediti jetru: Ovo je čarobni recept!

Sadrže antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Ljudska jetra - Blogspot.com

Možda ste znali da je šljiva najstariji narodni lijek za regulaciju probave, ali vjerovatno niste znali da ona čisti i jetru. Isprobajte ovaj stari narodni recept za detoksikaciju jetre i krvi. Treba vam 8 do 22 svježe šljive.

Šljiva – ljekovite-biljke.hr

PRIPREMA:

1. Uveče operite šljive, isjeckajte ih i izvaditi im košticu, prelijte vodom i ostavite tako do jutra.

2. Ujutru vodu prospite i dolijte novu, toliko da prekrije sve šljive.

3. Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, svakih sat vremena prosipajte staru i dolivajte novu, toplu vodu.

4. Šljive jedite tople, na prazan želudac, s malo vode. Sve pojedite odjednom.

5. Tako pripremljene šljive jedite nedjelju dana ako imate lakše oboljenje jetre ili dvije nedjelje kod težih oboljenja.

Dijeta za čišćenje jetre

Za poboljšanje funkcioniranja i za čišćenje jetre ishranu treba obogatiti gorkastim divljim ljekovitim biljem, poput maslačka. Preporučene namirnice u takvoj dijeti su i šargareša, celer, ružmarin i cvekla, a od začina treba obilno koristiti kurkumu, kumin i kari. Tokom pet dana trajanja dijete treba izbjegavati pijenje mlijeka, kafe i gaziranih pića, pijte samo čistu vodu i sok od jabuke bez dodatih šećera i konzervansa, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh