Zdravlje

U jednom slučaju flaširana voda može da bude opasna po zdravlje: Ruska doktorka poslala važno upozorenje

Svi znamo koliko je unos vode važan za zdravlje, a stručnjaci su mnogo puta do sada govorili o tome da li je zdravije piti česmovaču ili flaširanu vodu.

Flaširana voda sama po sebi je zdrava i provjerena, ali ruska nutricionistkinja Natalija Denisova upozorava da u jednom slučaju ova voda može da bude loša po zdravlje.

“Voda koja se prodaje u prodavnici je provjerena i bezbijedna. Međutim, ako u prodavnici sunčeva svjetlost direktno pada na policu na kojoj stoji flaširana voda, tada se plastika zagrijava. Ako je ambalaža za vodu napravljena od jeftine plastike, to onda postaje problem. Postoji rizik da će se u ovom slučaju štetne supstance, uključujući polifenolna jedinjenja, ispustiti u vodu. Ako stalno pijete takvu vodu, vremenom će se javiti i negativne posljedice po zdravlje. A ako je voda gazirana, rizik je veći. U tom slučaju sunčeva svjetlost dodatno povećava rizik od puštanja štetnih supstanci iz plastike u vodu”, poručila je nutricionistkinja,prenosi Mondo.

Zbog ove potencijalne opasnosti, nutricionistkinja kaže da je najzdravije piti vodu sa česme pročišćenju filterima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh