Zdravlje

Čaj od ove travke je izuzetno ljekovit, pripremite ga na ovaj način i zaboravit ćete na bol

Travari ovu biljku nerijetko kombinuju sa drugim, a najčešće sa žalfijom i kičicom.

Gorka djetelina - Screenshot

Među ljekovitim biljkama izdvaja se i gorka djetelina, s obzirom na to da čaj od nje ublažava kostobolju i reumatizam travari je preporučuju sada, jer zbog puno sjedenja tokom izolacije, česta je pojava bolova lokomotornog sistema, piše “Informer“.

Gorka djetelina preporučuje se i u slučaju da bi trebalo da se poboljša rad jetre, apetit, a može da zamijeni i sva ljekovita svojstva lincure.

Čaj od suhog lista gorke djeteline priprema se tako što se jedna kašičica lista prelije šoljom vrele vode. Znači, ne kuha se već je samo važno da se popari. Kao i drugi čajevi, pije se bez šećera, eventualno uz malo meda, a dnevno su dovoljne dvije šolje.

Fitoterapeuti savjetuju da dnevno ne bi trebalo da se pije više od dvije šolje ovog čaja jer može da uzrokuje dijareju, ali zato samo dvije šolje na dan mogu da pomognu u slučaju zatvora.

Travari ovu biljku nerijetko kombinuju sa drugim, a najčešće sa žalfijom i kičicom.

Iskustva su pokazala da gorka djetelina može da pomogne i kod osjetljivog želuca, nadimanja, žutice, gasova pa i čak kod suhog kašlja. Takođe, koristi se i za poboljšanje krvne slike. Terapijske efekte ima i kod kožnih oboljenja kao što su ekcemi, lišajevi, osipi, a u tom slučaju se koristi u vidu obloga koje se natapaju čajem. Gorak ukus joj je, tvrde poznavaoci ljekovitog bilja, jedina mana.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh