Zdravlje

Da li uzeti vakcinu ako ste već bolovali od koronavirusa? Ovo je ono što trebate znati!

Odgovor je kratak i jasan. Da! Bez obzira na prethodnu infekciju, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da bi ljudi trebali planirati cijepljenje kad dođu na red, prenosi AP.

Koronavirus - Mreza-mira.net

“To je prilično jednostavno pitanje”, rekao je dr. Amesh Adalja, specijalista za zarazne bolesti Johns Hopkins. “Da, morate se cijepiti.”

Nakon što se neko oporavi, imunološki sistem bi ga trebao spriječiti da se odmah ponovo razboli.

“Vaš imunološki sistem sposoban je identificirati virus i zaštititi se”, rekla je dr. Saskia Popescu, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta George Mason.

Global demand for influenza vaccines increases due to COVID-19, making good forecasting crucial | UNICEF Supply Division,piše Novi.

Nemoguće je znati koliko dugo osoba može biti imuna, rekao je dr. Prathit Kulkarni, stručnjak za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Baylor. “Ne postoji način da se to izračuna.”

Suprotno tome, cjepiva su dizajnirana da postignu konzistentniji i optimalniji imunološki odgovor. I trebali bi pojačati bilo koji postojeći imunitet koji osoba može imati od infekcije, kažu stručnjaci.

“Budući da smo u ovoj pandemiji, a nemamo ruku na nju, sigurniji je pristup cijepljenju”, rekao je Kulkarni. “Ne gubite ništa i imate koristi.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh