Zdravlje

Često vas svrbi uho? Evo šta ova pojava govori o vašem zdravlju!

Svrbež u uhu je normalna reakcija vanjskog sloja kože na vanjske podražaje ili tjelesne tekućine kao što su ušni vosak, ili znoj. Problem nastaje kada uši svrbe stalno.

Uho - Ljekovitirecepti.com

Uzroci svrbeža

Jedan od najčešćih uzroka svrbeža je nedovoljna higijena ili nepravilno čišćenje uha. Ovo su još neki uzroci.

1. Alergije

Alergije na hemikalije u proizvodima za njegu kose često mogu izazvati svrab. Pokušajte prestati koristiti neke proizvode ili ih promijenite. Alergiju mogu uzrokovati i nečiste slušalice za uši.

2. Ušni vosak

Pretjerana proizvodnja sebuma može začepiti ušni kanal. To zatvara vlagu. Time omogućava da se na jednom dijelu uha stvara stanište pogodno razvoj bakterija . Ovo dovodi do infekcija. Jedan od simptoma je i svrbež,piše Novi.
3. Dermatitis

Često suhoća u ušima stvara svrbež. Ako se ne proizvodi dovoljno ušnog voska, ušni kanal neće biti podmazan. Kao rezultat, suhoća dovodi do perutanja i svrbeža uha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh