Zdravlje

RIJEŠITE IH SE ODMAH: 4 svakodnevne navike KOJE VAM UNIŠTAVAJU VID

Pojedine navike imaju štetno dejstvo za naše oči. Ukoliko ste ljubitelj moderne tehnologije, bilo bi poželjno da ih promjenite.

Koronavirus - Astrosudbina.com

Gledanje filmova na laptopu ili tabletu

Gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid. Blizina ekrana, štetno utiče na oči zbog čega često može doći do glavobolje. Poželjno je napraviti pauzu nekoliko minuta ili gledati u daljinu.

Čitanje tokom vožnje

Duga vožnja može biti poprilično dosadna, ali umjesto čitanja pronađite neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tokom čitanja u vožnji vaše su oči konstantno u pokretu pa se trude da uhvate fokus. S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomjeraju, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osetiti glavobolju i zamućen vid.

Premalo treptanja pred kompjuterom

Koliko vam se puta dogodilo da ste se tokom korištenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računaru zagledali u ekran i jednostavno zaboravili da trepćete.

Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svraba. Ako nakon korišćenja kompjutera često osjećate spomenute simptome nabavite kapi koje štite i vlaže oko.

Premalo sna

Poznato je kako premalo sna može da uzrokuje tamne podočnjake, ali ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tokom noći oči se regenerišu i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se “odmori” pa može uzrokovati suhoću oka i pucanje kapilara u oku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh