Zdravlje

Jod – korisno oružje za borbu protiv virusa

Počinje sezona slava i praznika, svi volimo da se opustimo u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. Nažalost, druženje će ove godine izostati.

Jod - Zenskica.com

Grip i respiratorne infekcije su tu, a broj obolelih od koronavirusa svakim danom raste. Sve to upućuje na još jednu, novu brigu.

Covid-19 i grip jesu različite zarazne bolesti, ali mogu da imaju slične simptome, kao što su groznica, kašalj, otežano disanje. Grip možemo da sprečimo vakcinom ali ono što je neophodno jeste i to da vodimo računa o svom zdrvalju, zdravo se hranimo i poštujemo preporučene mere.

Iz tog razloga je dobro da se obrati pažnja na zaštitu sopstvenog zdravlja, a u tome može da pomogne podizanje dnevnog unosa joda do 30mcg/kg, što je sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Kako bi se ojačao imuni sistem, može se uneti od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno, u zavisnosti od telesne težine. S obzirom na to da organizam ne proizvod jod, ljudi moraju sami da ga unesu.

Načina za to ima i više nego dovoljno. Najbolji su morski plodovi i alge, ali i razno povrće, prenosi 021.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh