Zdravlje

Koronavirus utiče na sluh, ali zauvijek mijenja i čulo ukusa i mirisa?

ORL klinika u Nišu započela je prvo istraživanje u Srbiji o štetnim posljedicama korone na sluh.

Istraživanje nije završeno, do sada je ispitano 80 pacijenata koji su ležali i koji leže u prostorijama nove zgrade KC Niš koja je bila kovid bolnica. Ipak, pokazalo se da su pacijenti imali tegobe sa sluhom, a neko i trajno izmenjeno čulo mirisa i ukusa.

“Mi ljekari ORL specijalnosti znamo da svaki virus može da ošteti određeni živac. Preliminarno mogu da kažem da smo detektovali određeni stepen oštećenja sluha na visokim frekvencijama, mislim na 8000 i 4000 herca, da su se pacijenti žalili da osećaju zujanje u uhu, nestabilnost prilikom hoda, na odsustvo čula mirisa i ukusa..”, navodi prof. dr Dušan Milisavljević direktor ORL klinike u Nišu.

Posledice mogu da budu i trajne.

“Javljali su nam se ljudi iz drugih gradova da nam kažu da im se posle određenog vrema vratilo čulo mirisa i ukusa, ali da se promenilo i da više ne osećaju tako jak miris kafe, benzina… kao ranije. Moj kolega s klinike kaže da ranije nije jeo ljuto i kiselo, a da mu sada to prija”, kaže za “150 minuta” dr Milisavljević, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh