Zdravlje

JEDITE OVO I BIĆETE SREĆNI: Ovo su namirnice koje uvijek morate imate u kući jer one POPRAVLJAJU RASPOLOŽENJE

Ishrana je snažno povezana s osjećajem sreće i ono što se nađe na našem tanjiru može nam veoma popraviti raspoloženje Pri tome, ne mislimo na ukuse nekih nezdravih namirnica koje volite.

Ukoliko želite da vas hrana zaista usreći, potrebno je jesti namirnice koje su hranjive, lagane i koje nam pomažu da ostanemo aktivni tokom cijelog dana.

Ovo je nekoliko takvih zdravih i srećnih namirnica.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj jedno je od najzdravijih pića na svijetu. Pruža mnogo pozitivnih efekata za fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju tri do pet šoljica zelenog čaja dnevno imaju nivo stresa manji za 20% u poređenju s onima koji zeleni čaj ne piju redovno. Ovaj rezultat postiže se bez obzira na činioce kao što su starosno doba, pola, rasa i opšte zdravstveno stanje.

2. Sirovi orasi

Sirovi orasi su bogat izvor magnezijuma, a to je mineral bogat opuštajućim svojstvima. Studije pokazuju da konzumiranje hrane bogate magnezijumom može biti vrlo korisno u kontroli simptoma stresa i anksioznosti. Stoga “ishrana sreće” mora uključivati ​​orahe, bilo u kombinaciji s drugom hranom ili pojedinačno kao užinu. Sirovi orasi takođe su bogati fosfornim i antioksidacionim svojstvima. Niska količina ugljenih hidrata u orasima takođe kontroliše nivo šećera u krvi kod bolesnika s dijabetesom.

3. Kafa

Šoljicu kafe mnogi smatraju gorivom za rad, ali postoji još jedna korist snažno povezana s kafom, a to je njena sposobnost da nas učini srećnim. Dakle, kafa bi trebalo da bude važan dio vaše ishrane za sreću. Ako se uzima umjereno, može imati i niz zdravstvenih koristi. Istraživanje pokazuje da smanjuje rizik od depresije i kod muškaraca i kod žena,piše Novi.

4. Ostrige

Ostrige su upravo ono što je potrebno za jačanje se*ualnog života, ali osim što povećavaju libido, one mogu biti korisne i za emocionalno blagostanje. Bogat su izvor cinka i vitamina B12 koji povećava raspoloženje i pamćenje. Istraživanja pokazuju da ona može biti korisna i za liječenje mentalnih bolesti.

5. Tamna čokolada

Osjećaj sreće kao jedna od mnogih zdravstvenih prednosti tamne čokolade već je svima poznata. Antioksidanti u tamnoj čokoladi mogu biti od velike pomoći u snižavanju nivoa hormona stresa u tijelu i tako izazvati osjećaj sreće.

6. Kinoa

Iako mnogi nemaju naviku da jedu ovu veoma zdravu i hranljivu namirnicu poreklom iz Južne Amerike, svojstva ove čudesne hrane imaju mnogo blagodeti za mentalno blagostanje. Poznato je da visoki udeo flavonoida u kinoi djeluje antidepresivno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh