Zdravlje

Posljedice koje korona ostavlja na zdravlje: Nakon oporavka ljudi ostaju bez daha i umorni su

Pacijenti koji su ozdravili od kovida-19 nastavljaju, sedmicama a neki mesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali cijeli dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama.

Umor - Ilustracija/Twiter

Istraživanje su uradili ljekari klinike “Džemeli” iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu korona virusa.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše preterani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.

– Kovid-19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posljedicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno – kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja ljekara da će bolest ostaviti trajne poslhedice na pluća, jetru, oči i srce,piše Alo.

Ljekari preporučuju da pacijenti koji su se liječili u odeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgniuti oksidženizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh