Zdravlje

Kanadski doktor izumio ventilator koji odjednom liječi devet pacijenata zaraženih koronavirusom

Uređaj koji bi pomogao u spašavanju života pacijenata zaraženih koronavirusom stekao je mnoge obožavatelje, uključujući Elona Muska

Respirator - SlobodnaDalmacija.hr

Dok se bolnice širom svijeta muče kako da osiguraju više ventilatora i respiratora, neki doktori postaju kreativni kako bi pomogli svojim pacijentima. Takav je slučaj s kanadskim doktorom dr. Alainom Gauthierom, anesteziologom iz okružne bolnice Perth i Smiths Falls u Ontariju.

Gauthier, doktor s doktoratom iz respiratorne mehanike, pretvorio je jedan bolnički ventilator u mašinu koja može opsluživati devet pacijenata klijenata zahvaljujući “sam svoj majstor” rješenju, piše “tportal“.

Gauthiera je inspirisao video uradak s YouTubea iz 2006. u kojem se pojavljuju dvojica doktora iz Detroita. Njegovo rješenje trebalo bi pacijentima pružiti bolju šansu za preživljavanje.

“U jednom trenutku možda nećemo imati druge mogućnosti”, rekao je Gauthier za CBC News.

“Pred nama su dvije mogućnosti, pustiti pacijente da umru ili im pružiti priliku da se bore za život”, dodao je.

Priča o jednom ventilatoru za devet pacijenata ubrzo se proširila svijetom. Gauthierovom inovacijom oduševio se i Elon Musk koji se o tome raspisao na društvenim mrežama.

Gauthier vjeruje da će sistemfunkcionisati, ali samo kod selektivnih pacijenata – onih približno iste veličine, u sličnom medicinskom stanju i sa sličnom mehanikom pluća. I sve će se to morati kontrolisati iz minute u minutu.

Budući da prerađeni ventilator nema službenu dozvolu za rad, moći će se koristiti samo uz pisanu dozvolu članova porodice oboljelih. Međutim, koja je alternativa?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh