Zdravlje

Oprez: Hrana koja pojačava grlobolju

Grlobolja je neprijatno stanje koje se prilično često javlja, naročito u vrijeme virusa.

Bol u grlu - Homeremedyshop.com

Bol obično nestaje sam od sebe u roku od sedam do deset dana ili već za par dana ako imamo jak imunitet i pijemo antibiotike.

Na intezitet bola može da utiče i hrana koju konzumiramo. Naime, bitno je da jedemo namirnice koje jačaju imunitet. Sa druge strane, treba izbjegavati hranu koja pogoršava simptome.

Začinjena hrana

Hrana koja je mnogo začinjena izaiva bol u grlu, čak i kad su začini odlični za imunitet: npr. čili koji najčešće u sebi ima i crvenu papriku i crni biber za koje se zna da jačaju imunološki sistem.

Dok traje bol trebalo bi potražiti druge načine da ojačate imunitet.

Tvrdi i hrskavi proizvodi

Čips od krompira, kokice i perece mogu ogrebati grlo i produžiti period oporavka.


Kafa i alkohol

Kafa može da iritira grlo, što samo pogoršava simptome. Alkoholna pića osim što dodatno upale grlo, unose i toksine u organizam.

Dok se tijelo bori protiv infekcije, bitno je da ne konzumiramo ništa što bi moglo dodatno da oslabi imunitet. Osim toga, i kafa i alkohol u većim količinama mogu da uzrokuju dehidraciju, piše “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh