Zdravlje

Luk ne ubija koronavirus, kao ni ispiranje nosa slanom vodom

Društvene mreže poput Facebooka pokušavaju kontrolirati milione komentara u kojima se šire laži o koronavirusu ( 2019-nCoV) i navodno čudotvornim metodama borbe protiv njega.

Koronavirus - Avaz.ba

Broj zaraženih: 34.963
Broj umrlih: 725
Broj oporavljenih: 2.394

Društvene mreže poput Facebooka pokušavaju kontrolirati milione komentara u kojima se šire laži o koronavirusu ( 2019-nCoV) i navodno čudotvornim metodama borbe protiv njega.

Deutsche Welle” donosi nekoliko tvrdnji u koje ne smijete vjerovati.

Može li se virus prenijeti u pismu ili paketu iz Kine?

Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju navodi da, zbog slabe vitalnosti virusa na površinama, postoji tek ”vrlo mali rizik od širenja kroz proizvode ili pakete koji putuju danima ili sedmicama”. To znači da su vaše narudžbe preko Amazona gotovo 100 posto sigurne.

Hidrogen ispod nosa?

Mnogi ispod nosa nanose sredstva za dezinfekciju na bazi hidrogena vjerujući da tako ”čiste” zrak koji udišu pa se ne mogu zaraziti virusom. Takva dezinfekcijska sredstva mogu doduše ubiti koronavirus na tvrdim površinama, ali nemaju gotovo nikakvog uticaja kad ih stavite na kožu. Osim toga, stavljanje jakih hemikalija na kožu može biti opasno, pa čak i smrtonosno.

Može li me zaraziti moj pas?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prenosi da nema nikakvih dokaza da obični kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, mogu biti zaraženi novim virusom. Dovoljno je poslije kontakta s ljubimcima oprati ruke kako treba – tako se štitite od bakterija koje uobičajeno imaju, poput ešerihije coli i salmonele.

A cjepivo protiv pneumokoka?

Cjepivo protiv pneumokoka koji izazivaju upalu pluća je vrlo efikasno, ali nažalost ne pomaže kod koronavirusa. Novi virus je toliko drugačiji da se mora razviti posebno cjepivo. Naučnici užurbano rade, ali to bi moglo potrajati.

Ispiranje nosa slanom vodom?

Na društvenim mrežama u Kini mnogi se pozivaju na tobožnji savjet vodećeg kineskog stručnjaka za oboljenja dišnih puteva koji je navodno rekao da treba ispirati nos otopinom slane vode. U WHO kažu da nema nikakvih dokaza da ispiranje pomaže. Isto je i sa sredstvima za ispiranje usta i zubi – ni ona ne mogu ubiti ovaj virus.

Ali zato luk!

Kad pomaže protiv vampira, zašto ne bi i protiv virusa? O čudima luka se također naširoko piše na društvenim mrežama. Naravno, češnjak daje jelima dobar okus i ima neka svojstva u borbi protiv mikroba, ali ni on ne pomaže kod koronavirusa, saopštio je WHO.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh