Zdravlje

Fizički simptomi koji ukazuju na depresiju: Kako negativne emocije utiču na organizam

Ponekad je depresiju lakše prepoznati preko fizičkih simptoma, a evo koje promjene u funkcionisanju organizma uzrokuje depresija!

Tuga - Ilustracija/Kurir.rs

Ljudi obično misle da je depresija isključivo emotivni problem koji se manifestuje samo u načinu ponašanja, ali istraživanja dokazuju da i određene promjene na tijelu i funkcionisanju organizma mogu ukazivati na ovo stanje, piše “Lovesensa“.

Psihijatar i članica američke Asocijacije za anksioznost i depresiju Richa Bhatia, ističe da se određeni fizički simptomi poput manjka energije, umora i iscrpljenosti javljaju u većini slučajeva kod depresivnih osoba.

Takođe, naglašava da je u slučaju depresije važno obratiti jednaku pažnju i na fizičke i emotivne promjene, jer i jedne i druge utiču na život i obavljanje osnovnih funkcija. Kod nekih osoba se prvo ispoljavaju fizički simptomi, a stručnjaci objašnjavaju da se oni lakše i brže prepoznaju u odnosu na emotivne promjene.

Fizički simptomi koji ukazuju na depresiju su: promjene u načinu spavanja, promjene u apetitu, nedostatak energije, nedefinisana bol, najčešće u glavi i leđima, nesanica, umor i oscilacije u težini.

Fizički simptomi nastaju tako što depresivno stanje utiče na određene dijelove mozga koji su važni za funkcionisanje organa, a stručnjaci objašnjavaju da neočekivana pojava bolova može biti znak za emotivni problem.

Istraživanja iz 2008. godine dokazuju da je depresija usko povezana sa promjenama u načinu spavanja. Kako depresija različito utiče na mozak svake osobe, neko će imati problem sa nesanicom, dok će neko želeti da prespava cijeli dan. Studije iz 1992. godine dokazale su da osobe koje često odmaraju preko dana, češće imaju problem sa depresijom u odnosu na one koji spavaju samo tokom noći.

Stručnjaci ističu da promjene u hormonima, kao i hipotireoza (nedostatak hormona štitne žlijezde), mogu predstavljati rizik od depresije.

Ukoliko osjećate neki od ovih simptoma, važno je da se obratite za pomoć stručnom licu koji će odrediti dijagnozu, uzrok promjena na tijelu i predložiti terapiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh