Zdravlje

Mrkva baš dobra za vaše zdravlje, djeluje preventivno protiv najveće bolesti današnjice

Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.

Mrkva - Nezavisne.com

Ako želite da sačuvate zdravlje srca, spriječite nastanak tumora, poboljšate izgled kose i kože, trebalo bi češće da pijete sok od mrkve.

Štiti jetru

Mrkva poboljšava rad jetre i pomaže tijelu da lakše izbaci otrove.

Djeluje preventivno na pojavu kancera

Velike količine karotenoida sadržane u mrkvi mogu da pomognu da se preduhitre specifične vrste tumora, na primjer, grlića materice i debelog crijeva, piše “Kurir“.

Smanjuje holesterol

Mrkva sadrži veliku količinu vlakana rastvarača koji vezuju holesterol i nakon toga, pomažu da ih tijelo izbaci kao otpad.

Poboljšava vid

Mrkve sadrže jako velike količine Vitamina A, kao i beta karotena koji imaju veliki uticaj na očuvanje vida.

Poboljšava kvalitet kože

Upravo velike količine vitamina A, čine da mrkva djeluje kao štit za kožu i spriječava je od isušivanja. Neka istraživanja pokazala su i da je mrkva djelotvorna i kod bolesti kao što je psorijaza. Takođe, može da pomognu oporavak ožiljaka.

Daje energiju

Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.

Poboljšava kvalitet zuba

Mrkva sadrži određene minerale čija antibakterijska svojstva štite korijen zuba, a istovremeno pomažu da zubi duže ostanu bijeli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh