Zdravlje

Koje opasne bolesti psi mogu nanjušiti kod čovjeka

Evo liste bolesti kod kojih psi gotovo nikada ne griješe.

Pas - Blogspot

Psi nisu samo najbolji čovjekovi prijatelji, oni su i terapeuti osobama oboljelima od raznih bolesti, vodiči kroz život slijepim i slabovidnim, olakšavaju i obogaćuju život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, ali su i uspješni pomagači u detekciji ozbiljnih bolesti.

Posebno obučeni psi imaju nevjerovatnu sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi pa su tako u stanju otkriti bolesti poput raka mnogo ranije nego što je trenutno moguće drugim metodama.

Psi zahvaljujući svome senzibilnom njuhu mogu pridonijeti ubrzanju postavljanja dijagnoze i tako pozitivno uticati na hiljade života.

Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji velik potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog crijeva – rekla je dr Kler Gest iz Velike Britanije.

Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod bolesti, a anomalije je važno otkriti prije nego što oboljeli osjeti prve simptome, što često nije moguće dostupnim i uobičajenim metodama.

Neke bolesti kao što je karcinom prostate, gušterače ili jajnika nemaju gotovo nikakve vidljive simptome unutar petogodišnjeg razdoblja, odnosno sve do trenutka kada situacija postaje zdravstveno ozbiljna, a šanse za izlječenje tada su dosta male i stopa preživljavanja opasno niska.

Rana dijagnoza najučinkovitiji je način za borbu protiv bolesti, a naša istraživanja pokazuju da psi mogu nanjušiti boluje li neka osoba od karcinoma s većom tačnošću i mnogo ranije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja – kaže je dr Gest.

Evo liste bolesti kod kojih psi gotovo nikada ne griješe…

Naučnici su dokazali da je psu dovoljno pomirisati nečije čarape kako bi znao ima li on malariju. Nakon samo nekoliko mjeseci treninga labradori i retriveri iz mase djece mogli su izdvojiti onu bolesnu.

Još 2015. godine jedno italijansko istraživanje pokazalo je da, ako trenirate psa da osjeti određenu hemikaliju, on može predvidjeti rak prostate. Naime, za vrijeme tog eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara kako bi nanjušili tu hemikaliju, a kada su ih doveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim ispitanicima, psi su bili u pravu u 90 posto slučajeva.

Psi su se pokazali kao sjajni detektori niskog ili visokog šećera u krvi svojih vlasnika i to samo na temelju njušenja daha ili znoja vlasnika. Životinje mogu ustanoviti poremećaj prije nego ih prikažu klinički testovi te mogu vlasnike upozoriti ako osjete da s njihovim šećerom nešto nije u redu.

Istraživanje u Mančesteru pokazalo je da psi mogu predosjetiti Parkinsonovu bolest, i to čak godinama unaprijed, prije nego što se pokažu bilo kakvi simptomi.

Pse su počeli trenirati za ovo nakon što je jedna žena nevjerovatnog njuha otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža, i to šest godina prije nego mu je dijagnostikovan Parkinson, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh