Zdravlje

Tihi ubica – Rak želuca, simptomi koje ne smijete zanemariti

Bolest je 1,5-2 puta češća u muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.

hayat

Rak želuca je jedan od najbolnijih vrsta tumora. Međutim, pojavljivanje i smrtnost posljednjih desetljeća u većini zemalja je u opadanju. Bolest je 1,5-2 puta češća u muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.

U ranom stadiju bolesti bolesnike obično muče netipične tegobe koje traju duže vrijeme, ali nisu toliko izražene. Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni, ali i teško se prepoznaju.

Mnogi prekasno odlaze liječniku, a upravo je rano otkrivanje bolesti ključno za pravovremeno liječenje. Iako sam po sebi jedan od najbolnijih vrsta karcinoma, ovo su simptomi obolijevanja koji ne uključuju bolove.

– Nelagoda u trbuhu – Mučnina i povraćanje Brz osjećaj sitosti nakon jela – Povraćanje krvi ili pojava crne stolice – Neobjašnjivi gubitak tjelesne težine Kao neki od najčešćih uzroka nastanka karcinoma želuca spominju se česte konzumacije dimljene i jako zasoljene hrane, vode s dosta nitrata te držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi umjesto u hladnjaku. Nezdrave navike također povećavaju rizik od obolijevanja, posebice pušenje i alkoholizam. Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje hrane koja sadrži C-vitamin i beta-karoten, poput svježeg voća i povrća te crnog kruha, smanjuju rizik od obolijevanja,piše Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh