Moda i ljepota

Pucanje kože na prstima – uzroci, njega ruku, prevencija, liječenje

uke su najčešće jedan od prvih pokazatelja koliko pažnje pridajemo svojem tijelu. Ne samo da pucanje kože na prstima može izgledati neprivlačno, najčešće se radi o uzrocima koji se mogu prevenirati. Stoga je potrebno obratiti pozornost na adekvatnu njegu kože.

U nekim ekstremnijim slučajevima uzroci pucanja kože na prstima mogu biti zbog određenih medicinska stanja koja je potrebno tretirati uz propisanu terapiju liječnika specijalista.

U nastavku saznajte moguće uzroke pucanja kože na prstima, kako njegovati ruke i prevenirati daljnje pucanje kože.

Pucanje kože na prstima – uzroci
Koža na prstima ponekad ispuca upravo zato što su ruke najizloženiji dio tijela. Uzroci pucanja kože na prstima najčešće nisu ozbiljni, iako ponekad mogu biti izazvani medicinskim stanjima. Neki od uzroka pucanja kože na prstima:

Učestalo pranje ruku – preučestalo pranje ruku agresivnim sapunom uklanja zaštitna ulja iz kože i čini ju suhom čime koža postaje podložna pucanju. Najbolje je nanositi kremu za ruke nakon svakog pranja ruku i smanjiti kontakt sa sapunom ili sapunicom (npr. prilikom pranja suđa). Više o tome saznajte u dijelu o prevenciji pucanja kože.
Klimatski uvjeti – nepovoljni klimatski uvjeti mogu negativno utjecati na ruke i uzrokovati pucanje kože na prstima. Tomu su pogotovo izložene osobe koje ne nose rukavice tijekom suhih i hladnih zima. Između ostalog i jako sunce može biti nepogodno za ruke i uzrokovati opekline zbog kojih koža na prstima puca.
Njega ruku (ili nedostatak iste) – njega ruku je izričito važna komponenta za mekane prste, dlanove i neispucanu kožu. Često je teško održavati ruke njegovanima zbog posla (ručni rad, posao koji zahtijeva često pranje ruku itd.). Više o prevenciji saznajte u nastavku članka.
Genetika – neki općenito imaju veće predispozicije za pucanje kože, kako na tijelu tako i na prstima. U ovom slučaju pogledajte dio o njezi ruku i nastojte prevenirati situacije koje doprinose dodatnom isušivanju i pucanju kože.
Pranje ruku
Imajte na umu da koža na rukama i prstima starenjem može postati suha, pogotovo ako izostaje redovita njega.

Nadalje, najčešća medicinska stanja povezana s pucanjem kože na prstima mogu biti:

Ekcem na rukama (dermatitis) – ekcem je stanje prilikom kojeg se dijelovi kože upale, postaju crveni i uzrokuju svrbež, a mogu se pojaviti i mjehurići.
Psorijaza – radi se o autoimunoj bolesti koja uzrokuje crvene, upaljene mrlje na koži (najčešće na mjestima kao što su lakat, koljeno, prsti, itd.).
Alergijski kontaktni dermatitis – kontaktni dermatitis javlja se kada osoba dođe u neposredni dodir s određenom tvari na koju je alergična.
Posjetite liječnika ako sumnjate na jedno od ovih stanja.

psorijaza
Guljenje kože na jagodicama prstiju
Guljenje kože na prstima najčešće je uzrokovano faktorima koje smo već naveli i u većini slučajeva nije razlog za brigu. Kod djece guljenje kože na jagodicama može biti uzrokovano i cuclanjem prstiju,piše Krenizdravo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh