Moda i ljepota

U čemu je tajna Kleopatrine ljepote: Kod muškaraca je izazivala požudu, a kod žena zavist i ljubomoru

Stari Egipćani su vjerovali da su lijepe žene dar od bogova, a pripadnice ljepšeg pola su zavidnim očima gledali kako legendarna egipatska kraljica bez imalo truda osvaja poglede i srca najpoželjnijih muškaraca tog doba

U drevnom Egiptu šminka i kozmetički rituali uveliko su pored žena, koristili i muškarci. Osim u svrhu uljepšavanja u drevnom Egiptu, kozmetički tretmani su imali i terapeutski učinak. Koža se njegovala kupkama od mlijeka i ljekovitim uljima kako bi se spriječilo isušivanje uzrokovano vrelom i suhom pustinjskom klimom.

Kleopatrin tajni miris je izluđivao muškarce

Mnogi vjeruju da je upravo prelijepa egipatska kraljica bila ta koja je započela trend kupanja u mlijeku. Tačan recept za pripremanje Kleopatrine kupke nikada nije otkriven, međutim poznato je da u čitave bazene znala sipati toplu vodu i magareće mlijeko koje je najviše voljela jer sadrži veliki procenat masnoća i pomaže suhoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mlijeku su uništavale mrtve stanice kože, a vitamini A i E su licu davali odmoran i svjež izgled.

Kada se nije opuštala u ljekovitim kupkama, Kleopatra je sate provodila šmikajući se pred ogledalom, ali ne skupim maskarama koje danas vidite na reklamama. Nekada su žene u ovu svrhu koristile mljeveni bakar zajedno sa pečenim bademom kako bi se dobila smeđa sjenka za oči.

Ono što je potpuno zaludilo Marka Antonija i Cezara nije bila samo Kleopatrina nesvakidašnja ljepota već i predivni miris kojeg je ostavljala iza sebe. Naime, Kleopatra je u svoje kupke često dodavala ulje jasmina što je muškarce ostavljalo bez daha i bez ikakve sposobnosti da joj kažu „ne“.

Med umjesto šampona

S obzrom da u ta davna vremena nije bilo sapuna, Egipćani su se kupali i čistili mješavinama mirisnih ulja, limete i parfema. Med je bio jedan od najdragocjenijih namirnica tog doba a Kleopatra ga je redovno koristila u kupkama i tretmanima za kosu i ice. Hemijska svojstva meda su privlačila i zadržavala vodu tako da je i do danas med ostao prirodna osnova za mnogobrojne kozmetičke proizvode poput šampona, krema za kožu i balzama.

Također, da bi spriječila pojavu bora, na kožu je nanostila kremu na bazi voska koja bi joj davala izgled žive statue. Obraze je sjenčila finim prahom od crvene gline a usne mješavinom crvene gline i ljepljivog taloga vina i kupina.

Koliko je pazila na svoj izgled govori i činjenica da je Kleopatra spavala sa zlatnom maskom na licu kako bi sebi obezbjedila uvijek svjež jutarnji izgled i vječnu mladolikost,piše Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh