Hrana i piće

Ove namirnice smanjuju želju za slatkišima

Nutricionisti tvrde da možemo prekinuti taj začarani krug konzumirajući zdravu hranu koja umanjuje žudnju za šećerom. Evo nekoliko namirnica koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a istovremeno neće naškoditi vašem zdravlju

Paradajz

Paradajz je efikasan u suzbijanju žudnje za šećerom jer sadrži visoku razinu triptofana, supstance koju tijelo pretvara u serotonin. Također je bogat hromom, mineralom koji smanjuje žudnju za hranom i reguliše nivo holesterola i glukoze u krvi.
Jabuka

Jabuka je jedno od najboljih voća za zadovoljavanje potrebe za slatkim. Lako je nositi sa sobom i ne zahtijeva guljenje ili rezanje kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljikohidrata. Takođe je bogata prehrambenim vlaknima koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.
Kukuruz šećerac

Slatki kukuruz je još jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u suzbijanju želje za slatkim. Posebno je efikasan kad je skuhan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim što smanjuje želju za šećerom, također smanjuje osjećaj gladi.
Slatki krompir

Slatki krompir ili batat je još jedno povrće koje može zadovoljiti vašu potrebu za slatkim. Osim što će umanjiti žudnju za slatkim, slatki krompir je bogat vitaminom C, D i B6 te željezom. Hranjive tvari u slatkom krompiru mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, raka i drugih degenerativnih bolesti.
Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ne samo da ima izvrstan ukus i miris, već također pomaže u suzbijanju želje za slatkim. Cimet spriječava nagla kolebanja u nivou glukoze koje doprinose žudnji za šećerom, čime odgađa potrebu za unosom novog šećera, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh